Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week overpeinst Awais Hassan de gemiste kansen van de multiculinaire samenleving. “De culinaire voetafdruk van onze stad is niet groter dan die van een lotusvoetje.”

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Surrogaatmoeder noem ik haar: de lieve dame van de Turkse tent bij mij om de hoek. Ik kook graag zelf en haal zelden eten af, maar als ik dan toch iets wilde afhalen, dan deed ik dat bij haar. Nu kom ik er niet meer.
In de vitrine had ze twee soorten stoofgerechten. Gerechten die ze vroeger thuis maakte voor haar gezin en nu deelde met de buurt. Ze gaven me een huiselijk gevoel.
Tot de tent voor een zomer dicht ging voor een metamorfose. Op zich logisch, want de hunkering van één gefaalde intellectueel naar een gevoel van thuis was niet bepaald een stevige afzetmarkt. Nu is het het zoveelste thuisbezorgd-fabriekje. De bezorgpizza’s vliegen er de deur uit, de afhaalkapsalonnetjes verzilveren de straten.

Hetzelfde recept

Rotterdam kent meer dan honderd nationaliteiten en nog veel meer culturen, maar de culinaire voetafdruk van onze stad is niet groter dan die van een lotusvoetje. Natuurlijk, je kunt een saoto soepje hier halen en een goulashje daar. Maar de meeste zaken grijpen terug naar steeds hetzelfde recept.
Aan de ondernemers ligt het niet. Zij zwoegen om ons te verzadigen en een eerlijke boterham te verdienen. Waar ligt het dan wel aan?
Om te beginnen, aan onszelf. Als klant. Hoe vaak zie je een Turk ergens een couscous bestellen? Hoe vaak zie je een Pool een roti bestellen? Dit is de paradox van multiculturele buurten: de heterogeniteit aan smaakpapillen zorgt voor een homogeniteit aan eten. De grote gemene deler is simpel, warm, vet en zout. Gebruik je smaken die meer moeite vereisen, dan is dat een eenrichtingsweg naar faillissement van je zaak.

Culinaire homogeniteit is ook het gevolg van de globalisering. Overal ter wereld moeten lokale ondernemers het opnemen tegen filialen van het grootkapitaal: McDonalds, KFC’s, Domino’s. De smaken veranderen. Versimpelen. Dus besluiten jonge ondernemers hier om niet een tent te openen met heerlijk gevulde samosa’s en aromatische biryani’s, maar met halal-hamburgers en friet.
En dit is zo jammer. Want deze stad is ongelofelijk rijk. De rijkdom aan culinaire magie blijft helaas besloten in de schatkamers van alle moeders thuis. Gaat deze culinaire rijkdom ooit een commerciële weg naar meer monden vinden? Afgaande op de mislukte poging van mijn surrogaatmoeder vrees ik het ergste.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Peter de Zoveelste
  Peter de Zoveelste

  Ik denk dat dit voor wel meer multiculturele aangelegenheden geldt. Iedere groep gaat toch ook naar zijn eigen gebedshuis. Nog steeds trouwen veel mensen binnen eigen culturele groep. En nog steeds hechten velen aan hun eigen culturele symbolen, tradities, normen en waarden. Terwijl er zoveel andere smaken zijn!

 2. Profielbeeld van Ben
  Ben

  Interessante stelling, je kunt er aan toevoegen dat de enige groep die wel Multiculinair eet de autochtone Rotterdammer is. Hij eet namelijk wel roti, saoto, shoarma, pizza en tapas.
  Terwijl andere nationaliteiten in hun eigen keuken blijven hangen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.