Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie te serveren voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week wil Aboutaleb een watermanager loslaten op de sociale problematiek in Rotterdam-West. Daarvoor komt ex-Stuurvrouw Anne Ardon graag weer even aan wal staan.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Rotterdam heeft een nieuwe superheld. Een dijken-expert die ons vertelt hoe sociaal-economische ongelijkheid op te lossen is. Aboutaleb mijmert over “de geweldige kennis waarmee we de gevaren van water bestrijden, en die technieken gebruiken om ingewikkelde vraagstukken in Rotterdam-West op te lossen” (AD). De oplossingen die sociologen, stedenbouwkundigen en (linkse) politici al jarenlang aandragen moeten even in de ijskast.
Omdenken zullen we!
Eigenlijk ben ik met stuurvrouwpensioen. Ik kreeg – o ironie – na mijn bachelor in de sociale wetenschappen (bestuurskunde) en een master over veiligheid een fulltime baan in de cybersecurity waardoor ik geen tijd meer heb om stukjes te schrijven. Maar over de crossover tussen sociale problemen en techniek draagt deze stuurvrouw-goes-consultant graag advies aan. Gratis en voor niets.
 

Burgemeester Aboutaleb noemt het plan om een watermanager op Tussendijken af te sturen “een beetje gedurfd”, terwijl er eigenlijk niets nieuws onder de zon is. De Russische schrijver Evgeny Mozorov schreef het boek To save everything, click here om technologisch solutionionisme te bestrijden. Het idee leeft dat met een slim algoritme, een geniaal computerprogramma of gewoon door héél hard op een toetsenbord slaan alle (sociale) problemen van de wereld op te lossen zijn.
Wat er feitelijk gebeurt is dat er van een complex sociaal probleem (‘wicked problems’ noemen ze die op de Erasmusuniversiteit graag) een kennisprobleem gemaakt wordt. De gedachte is dat als we maar genoeg weten van het probleem, we vanzelf een oplossing vinden. In een interview met de New Yorker zegt Mozorov: “They want to be ‘open,’ they want to be ‘disruptive,’ they want to ‘innovate’. […] The open agenda is, in many ways, the opposite of equality and justice. They think anything that helps you to bypass institutions is, by default, empowering or liberating”. Het ‘gedurfde’ idee van Aboutaleb past wat mij betreft precies in dit rijtje. Sociale context of niet: we zoomen in op één technologisch aspect en dan volgt de rest vanzelf.
Een ander mooi lokaal voorbeeld van technologisch solutionisme is de app tegen straatintimidatie waarin slachtoffers kunnen aangeven waar in de stad ze geïntimideerd worden, terwijl de kern van straatintimidatie helemaal niet is dat we niet weten wáár het gebeurt. Het probleem (mannen die denken dat ze onbehoorlijk tegen vrouwen kunnen doen) heeft namelijk pootjes waarmee ze vrolijk naar de volgende straathoek hobbelen als op de ene ‘hotspot’ een politieagent verschijnt.

Saaie oplossing

De dijken-expert kan precies hetzelfde doen als wat vele sociale experts deden: in kaart brengen wat voor sociale problemen rond de Mathenesserweg spelen, misschien een beetje met een nattevoeten-element. Maar is een gebrek aan kennis nou de reden waardoor probleembuurten bestaan? Zijn complexe, multidimensionale vraagstukken op te lossen zonder de sociale contexten en instituties mee te nemen en slechts naar technologisch wateraspect te kijken? Andersom zouden we het niet goedkeuren: een imker in een JSF of een socioloog als hartchirurg voor een ander perspectief, maar we schuiven met gemak de mensen die kennis hebben van complexe maatschappelijke problemen aan de kant voor experiment van een watermanager in een nu al kwetsbare buurt.
Ik durf namelijk te beweren dat we heel goed weten waarom bepaalde buurten gekwalificeerd worden als ‘slecht’. Er is armoede, er is onveiligheid, er wonen veel mensen die geen (betaald) werk hebben, of van hun betaalde werk niet rond kunnen komen. Er is uitbuiting, er is een semi-legaal circuit dat voor jongeren een beter bestaan lijkt te bieden dan een opleiding afmaken. En we weten ook donders goed wat de oplossingen zijn voor dit soort problemen, maar die zijn een stuk duurder dan een watermanager en een persbericht: een sociaal vangnet. Baanzekerheid. Uitkeringen. Goede opleidingen. Veiligheid op straat. Goede huizen. Een inclusieve samenleving. Het is de afgedraaide plaat van de sociaal-democratie waar niemand naar wil luisteren. Al zeker niet de Rotterdamse politiek die de afgelopen jaren met woonreferenda en Rotterdamwetten met name de sociaal-economisch kwetsbare groepen het centrum uit gentrificeerde. Geen vernieuwend beleid, ook niet gedurfd. Wel wat Rotterdam nodig heeft.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne Ardon

Anne Ardon

Anne Ardon (1994) studeerde bestuurskunde aan de Erasmusuniversiteit en heeft de stad sindsdien niet meer verlaten. Tegenwoordig werkt ze als cybersecurity-adviseur voor een groot adviesbureau.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
  1. Profielbeeld van Anne
   Anne

   Hoi Martijn, op de Engelse wikipedia staat dat hij inderdaad in Wit-Rusland geboren is maar de Russische nationaliteit heeft, dat heb ik dus aangehouden.

 1. Profielbeeld van Sam
  Sam

  Thoughtful critique. Needed is citizen participation to define problems and experiment with solutions. This requires time, resources and engagement.

 2. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Bovenstaande uiteraard ironie!!
  Het lijkt wel of men het zó echt wil in de stad.

 3. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Gewoon de gehele wijk renoveren en de huizen vrije sector maken,en veel nieuwe koopwoningen bouwen voor rijken zodat de wijk er chique bij komt te staan.
  Zet er een boel Prada ,Armani,Hugo Boss,Valentino,Tommy Hilfiger zaken neer en niet te vergeten twintig filialen van Hunkemoller en Christine le Duc..en in plaats van de weekmarkt met allochtonen groenten een wekelijkse kama sutra beurs en andere erotische fair neerzetten.
  We laten zo zien dat we vrij zijn.

  Breek de goedkope winkels af en laat de tram drie keer zoveel kosten per rit in die wijk.
  En in elke straat een grote rood,wit,blauw ophangen en zorgen dat er winkels zoals hierboven beschreven in die wijk alleen mogen vestigen,ook wel een groenteboer die zeer dure producten verkoopt en een Hollandse naam heeft op de gevel.
  En de mensen die dit niet aankunnen en zwichten voor deze noodzakelijke maatregel om de wijk weer wit te maken die moeten maar uitgezet worden want waar moeten ze anders naartoe,gaan ze daar weer buitenlands doen.
  Oja winkels mogen géén buitenlandse spullen verkopen zoals pom,baka bana,baklava, gewoon Hollandse pot verplichten(met pottenkijkers die onaangekondigd in je keukenkastjes en je pan kijken)

  Het is de énige oplossing om dat multiculturele uit de gehele stad te verbannen.
  Een stad die talloze wijken heeft met een rijke kern mag géén wijk hebben die divers of burgers heeft die niet zo’n grote portomonnee hebben en ook nog eens weinig schaarsgekleed gaan,dat is gewoon uitglijden van de stad klaar!

 4. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Alle mensen rijk maken,iedereen 3000 euro per maand geven,de huren met 200% omhoog,en iedereen verplichten om er rijk en chique bij te lopen,huisinrichting aanpassen en winkelaanbod ook.
  Kledingvoorschriften verplichten op straat en alles wat met religie en cultuur te maken heeft verbieden met zeer hoge boetes.
  Geen feesten op straat en zeer streng beleid invoeren.
  Verplicht staats ingevulde regels naleven en vooral integratie zeer hard erin pompen.
  Dat kan met verplichten om geen buitenlands eten te mogen consumeren,alleen kleding die door de staat wordt voorgeschreven (vrouwen mogen geen lange rok,of bedekte benen of hoog gesloten blousjes dragen) meer lingeriezaken in west laten komen,sinterklaas verplichten in de wijk te laten vieren(wie niet meedoet land uit zetten).
  Vrouwen verplichten minimaal 1 keer per week in lingerie boodschappen doen waarbij zij hun man uitschelden op straat.
  Religie moet privezaak zijn..(geheim beleeft worden) op straffe van uitzetting.
  Boodschappen in de winkels zeer duur maken en meer exclusieve dure kledingzaken en lingerie winkels plaatsen en de huidige winkels weg.

  Mooi woordenspelen..waterdijk tegen de Tsunami?
  Boetes uitschrijven als mensen buiten goedkope kleding dragen of er niet chique uitzien.
  Ook bij vrouwen een kledingpolitie invoeren die te weinig schaarsgeklede meisjes en vrouwen beboeten op het te veel bedekken van hun lijf (is religieus en wellicht niet geintegreerd).

  Laat er meer reclame bilboards met sexy stoeipoezen in die wijk opgehangen worden.
  En een schoonheidsinstituut die donkere huid kan bleken om straten er wat geintegreerder uit te laten zien..zo krijgen we de wijk die we hebben willen.
  Oja mensen die moeten gecontroleerd worden in hun portomonnee,bij te weinig saldo straatverbod geven of uitzetting..in verband met weglijden van de wijk!

 5. Profielbeeld van Paul
  Paul

  ‘Andersom zouden we het niet goedkeuren’
  Iemand die geen Rotterdammer is die gaat praten over Rotterdamse problemen die ver voor haar geboorte al in gang waren gezet waarvan ze de schuld geeft aan een partij die toen niet bestond.

  Rotterdam kent de meest laag opgeleidde mensen, de meeste werklozen, de meeste Vogelaarswijken, grootste taal achterstand.
  Wat is verstandig; werken aan oplossingen zodat je toekomstige bewoners van Rotterdam een toekomst kan bieden of nog meer mensen die behoren tot die groep te laten wonen in die wijken?
  Oplossingen zijn ideeen die men uitprobeert, zoals de Rotterdamwet, zeggen dat van alles niet goed is maar geen oplossing/idee aandraagt, dat is zeiken.

  Die plaat, baangarantie, er is zat werk, als je wilt heb je zo werk. Garantie, tja, dat krijgt niemand, maar voor wie hard werkt gaan deuren open. Uitklering, die zijn er al. Opleiding, NL verplicht je tot je 18de naar school te gaan. Veiligheid op straat, valt reuze mee met de onveiligheid. Goede huizen, vroeger had je slechte huizen, tegenwoordig klagen we teveel. Als je geen schimmel hebt staan en het okay warm hebt, je kan slapen/eten/douchen/wassen, dan is dat voldoende.
  De 5 standaard punten is leuk en aardig om te benoemen, maar het gaat vaak ook om de wil van de persoon, daar schort het nog vaak aan.

  ‘Een inclusieve samenleving’ als men zelf afzondert van de samenleving, houd het snel op. Door een gebalanceerde samenstelling van een wijk, kan je dat beter aanpakken, en vele wijken, zeker de Vogelaarswijken, daar is het balans zeer ver te zoeken. Schiedam, daar zie je wijken volledige wegglijden naar toekomstige Vogelaarswijken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.