Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui van Vers Beton een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week wordt Ferrie verslonden door de hightech wc-carrousel op de Binnenrotte. Wat een smerige nachtmerrie.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Rotterdam heeft de modernste wc van Nederland! Hij staat op de Binnenrotte, een beetje verscholen achter de ligweide-annex-watermuur-in-wording. Ga maar kijken! Het hightech toilet is een flinke hoekige unit, formaatje bestelbus, bekleed met glanzend grijs materiaal. Het interieur is strak, clean en futuristisch. Zacht ledlicht van het plafond, lichtgevende knoppen op de muur, rubber tegels op de vloer en een blinkend roestvrijstalen pot.
De wc van Battlestar Galactica.
Dit is de revolving toilet, paradepaardje van het Rotterdamse bedrijf Sanitronics, door henzelf aangeprezen als “een sanitaire revolutie op het gebied van openbare toiletten”. Het zelfreinigende systeem geeft elke bezoeker gegarandeerd een brandschone wc, met slechts 18 seconden wachttijd. Het geheim: een ingenieuze carrouselconstructie met twee potten aan weerszijden, die na elke bezoeker 180 graden draait. Terwijl je zit te relaxen op pot A, wordt pot B aan de andere kant van de muur onder hoge druk gereinigd.
Tot zover de theorie.

Zo werkt in theorie de wc-carrousel Bron: beeld: www.youtube.com

De revolving toilet is meestal een vieze bende. Dit pronkstuk van de Rotterdamse ‘zeiknota’ (serieus, officiële naam) doet namelijk niet wat het belooft: revolven. De carrousel blijft stug stilstaan, en iedere bezoeker krijgt dezelfde ondergescheten pot met ondergezeken bril. Hoe je dat zeker weet? Kijk gewoon door de transparante achterzijde van de unit, die de in techniek geïnteresseerde toeschouwers een blik gunt op het gepatenteerde reinigingssysteem. Dat systeem doet dus vaak niks. Storing. Of doet het wel, maar vervolgens blijft de carrousel halverwege steken, en is de unit een kwartier buiten dienst.
En dan. Mijn ergste nachtmerrie.
Ik zit rustig op de hightech-wc. Plotseling slaat de potten-carrousel op hol. Foutje in de software. Op gruwelijke wijze wordt mijn onderlichaam van de rest van mijn romp gescheiden. Mijn benen (alle drie) verdwijnen naar achteren, en worden onder een druk van 70 bar ontdaan van alle onregelmatigheden. Mijn romp en hoofd klappen voorover op de net gereinigde pot aan de voorkant. Mijn armpjes hangen aan weerszijden, en worden hygiënisch gespoeld met een precies afgemeten sopje op basis van biologisch afbreekbare enzymen. Voordat de deur automatisch opengaat, worden de ingewanden die uit mijn romp puilen netjes drooggeföhnt, voor een optimale sanitaire ervaring van de volgende bezoeker.

De kinderziektes zullen hopelijk snel opgelost worden.
Maar wat mij irriteert is het grenzeloze en gemakzuchtige idee dat techniek mensenwerk overbodig maakt. Want zelfs al werkt het spoelsysteem zoals het moet, dan ligt de vloer nog vol met natroodpappig maandverband, is het wc-papier op, loopt de wasbak over en zitten er schroeiplekken op de baby-verschoningsplank.
Ik verlang terug naar een ouderwetse toiletjuffrouw.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Jeannette Leete
  Jeannette Leete

  Ja het zou zo mooi kunnen zijn: lekker winkelen en voldoende goed toegankelijke en normale openbare toiletten. Niet afknijpen en ergens naar 3 hoog in een groot winkelcentrum zoeken naar wc tje. Of de elektrische rolstoel van je invalide moeder vervloeken ondat die niet past binnen het invalidentoilet van de HEMA. Maar ja de Hema heeft tenminste wel een toilet voor klanten. Dat kan je van onze groot verdieners als AH, Jumbo, Babypark etc. niet zeggen.
  En die mechanische mensloze wc probeersels zijn geen oplossing.
  Kortom, we zouden net als in the UK een wet moeten hebben waarin nette en ouderwetse degelijke openbare toiletten verplicht zijn en ieder dorp en stad dat dan ook moet regelen. En dat ook doet. Geen commercieel verdienmodel maar wel een basisvoorziening . Het geeft gelijk ook weer wat werk aan mensen en is goed voor de omzet van onze echte off line winkels want je hoeft je niet te haasten naar huis. ????

  1. Profielbeeld van Hans Keijzer
   Hans Keijzer

   Ben het helemaal met Jeannette eens. Dat toilet op de derde étage van La Place in de Karel Doormanstraat hoek Binnenweg is inderdaad niet zo eenvoudig te bereiken maar uiteindelijk wel gratis en zaterdag 28 april was het zeer schoon. Trouwens: bij Bagel & Beans op de Hoogstraat hoek Botersloot hangt een bord dat je óók zonder een consumptie te bestellen toch welkom bent voor toiletgebruik. En ja, ’t is gratis. Overigens: ik betaal van harte 50 cent of een euro voor het tolietgebruik.
   Waarom is dat ondergrondse toilet -ooit in de Hoogstraat tegenover ‘Kontakt’- eigenlijk gesloten? Wat mij betreft zetten ze de stad vol met Dixi-dozen, als een soort Dixieland. Zolang ze het schoonhouden maar in de hand (..) houden. Dat is wellicht de werkgelegenheid waarvoor je pleit.
   Met vriendelijke groet, too-the-loo, Hans Keijzer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.