Ga naar de inhoud

Groothandelsgebouw en Weenahof: beauty & the beast? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het immense Groothandelsgebouw is een hoogtepunt uit het oeuvre van Rotterdamse architect Huig Maaskant. Maar hoe is het eigenlijk om er te werken? En kan je fijn wonen in het Weenahof, het reusachtige ‘eighties’ woongebouw dat achter het Wederopbouwicoon schuilt? Luister naar de podcast van Architecture City.

Architecture City, het radioprogramma op het Rotterdamse radiostation Operator, maakte in een studio bovenin het Groothandelsgebouw een speciale uitzending om de 65-jarige verjaardag van het meesterstuk van architect Huig Maaskant te vieren. Michelle Provoost, directeur van Crimson Architecture Historians en Maaskantkenner par excellence legt uit hoe er zo kort na het bombardement al een nieuw gebouw met zulke afmetingen gerealiseerd werd. Met welke idealen is het icoon van beton en glas uit 1953 ontworpen?
Wat veel mensen niet weten, is dat in het Groothandelsgebouw een bioscoop zit: Kriterion. Studiogast Janny Rodermond vertelt in de uitzending waarom publieke functies als deze bioscoop (met vloerkleed in panterprint!) en andere feestzalen de meest bijzondere onderdelen van het gebouw zijn. Zij werkte 14 jaar als directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur in het gebouw en concludeert dat het zeker in de toptien van alle Nederlandse gebouwen thuishoort.
Een ander Rotterdams ’superblock’, het veel minder bekende broertje van het Groothandelsgebouw, is het Weenahof. Het woongebouw uit 1982 van het onbekende architectenbureau Passchier en Vandensteen is inmiddels ook niet meer weg te denken uit dit stuk van het Rotterdamse centrum. Architect San Dino Arcilla beschreef de kolos op Vers Beton het als “mooi en lelijk, megalomaan en kleintruttig, het heeft gefaald en is succesvol”. Wat bedoelt hij heir precies mee? San Dino geeft tekst en uitleg in de uitzending.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures