Het immense Groothandelsgebouw is een hoogtepunt uit het oeuvre van Rotterdamse architect Huig Maaskant. Maar hoe is het eigenlijk om er te werken? En kan je fijn wonen in het Weenahof, het reusachtige ‘eighties’ woongebouw dat achter het Wederopbouwicoon schuilt? Luister naar de podcast van Architecture City.
Architecture City, het radioprogramma op het Rotterdamse radiostation Operator, maakte in een studio bovenin het Groothandelsgebouw een speciale uitzending om de 65-jarige verjaardag van het meesterstuk van architect Huig Maaskant te vieren. Michelle Provoost, directeur van Crimson Architecture Historians en Maaskantkenner par excellence legt uit hoe er zo kort na het bombardement al een nieuw gebouw met zulke afmetingen gerealiseerd werd. Met welke idealen is het icoon van beton en glas uit 1953 ontworpen?
Wat veel mensen niet weten, is dat in het Groothandelsgebouw een bioscoop zit: Kriterion. Studiogast Janny Rodermond vertelt in de uitzending waarom publieke functies als deze bioscoop (met vloerkleed in panterprint!) en andere feestzalen de meest bijzondere onderdelen van het gebouw zijn. Zij werkte 14 jaar als directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur in het gebouw en concludeert dat het zeker in de toptien van alle Nederlandse gebouwen thuishoort.
Een ander Rotterdams ’superblock’, het veel minder bekende broertje van het Groothandelsgebouw, is het Weenahof. Het woongebouw uit 1982 van het onbekende architectenbureau Passchier en Vandensteen is inmiddels ook niet meer weg te denken uit dit stuk van het Rotterdamse centrum. Architect San Dino Arcilla beschreef de kolos op Vers Beton het als “mooi en lelijk, megalomaan en kleintruttig, het heeft gefaald en is succesvol”. Wat bedoelt hij heir precies mee? San Dino geeft tekst en uitleg in de uitzending.
Nog geen reactie — begin de discussie!