Ga naar de inhoud

Groothandelsgebouw en Weenahof: beauty & the beast? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het immense Groothandelsgebouw is een hoogtepunt uit het oeuvre van Rotterdamse architect Huig Maaskant. Maar hoe is het eigenlijk om er te werken? En kan je fijn wonen in het Weenahof, het reusachtige ‘eighties’ woongebouw dat achter het Wederopbouwicoon schuilt? Luister naar de podcast van Architecture City.

Architecture City, het radioprogramma op het Rotterdamse radiostation Operator, maakte in een studio bovenin het Groothandelsgebouw een speciale uitzending om de 65-jarige verjaardag van het meesterstuk van architect Huig Maaskant te vieren. Michelle Provoost, directeur van Crimson Architecture Historians en Maaskantkenner par excellence legt uit hoe er zo kort na het bombardement al een nieuw gebouw met zulke afmetingen gerealiseerd werd. Met welke idealen is het icoon van beton en glas uit 1953 ontworpen?
Wat veel mensen niet weten, is dat in het Groothandelsgebouw een bioscoop zit: Kriterion. Studiogast Janny Rodermond vertelt in de uitzending waarom publieke functies als deze bioscoop (met vloerkleed in panterprint!) en andere feestzalen de meest bijzondere onderdelen van het gebouw zijn. Zij werkte 14 jaar als directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur in het gebouw en concludeert dat het zeker in de toptien van alle Nederlandse gebouwen thuishoort.
Een ander Rotterdams ’superblock’, het veel minder bekende broertje van het Groothandelsgebouw, is het Weenahof. Het woongebouw uit 1982 van het onbekende architectenbureau Passchier en Vandensteen is inmiddels ook niet meer weg te denken uit dit stuk van het Rotterdamse centrum. Architect San Dino Arcilla beschreef de kolos op Vers Beton het als “mooi en lelijk, megalomaan en kleintruttig, het heeft gefaald en is succesvol”. Wat bedoelt hij heir precies mee? San Dino geeft tekst en uitleg in de uitzending.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam