Ga naar de inhoud

Historische besluiten: een broeinest van zonde in Spangen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoe werkt macht in onze stad? In een speciale editie van Oude Koeien beschrijven Anne Jongstra en Jacques Börger hoe macht en machtige personen in Rotterdam in het verleden opereerden om grote projecten tot stand te brengen. In deze aflevering de strijd tussen conservatieven en progressieven om de macht over de woningbouw.

In het najaar van 1917 wordt de 36-jarige Auguste (Guus) Plate benoemd tot directeur van de pas opgerichte Gemeentelijke Woningdienst. Hij moet de vastgelopen huizenmarkt weer enigszins gaan vlottrekken. Door de snelle groei van de bevolking kampt Rotterdam namelijk al geruime tijd met ernstige woningnood. Sinds het uitbreken van de oorlog in 1914 is de situatie nog verder verslechterd. Er wordt nauwelijks meer gebouwd in de Maasstad.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam