Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Hoe werkt macht in onze stad? In een speciale editie van Oude Koeien beschrijven Anne Jongstra en Jacques Börger hoe macht en machtige personen in Rotterdam in het verleden opereerden om grote projecten tot stand te brengen. In deze aflevering de strijd tussen conservatieven en progressieven om de macht over de woningbouw.

In het najaar van 1917 wordt de 36-jarige Auguste (Guus) Plate benoemd tot directeur van de pas opgerichte Gemeentelijke Woningdienst. Hij moet de vastgelopen huizenmarkt weer enigszins gaan vlottrekken. Door de snelle groei van de bevolking kampt Rotterdam namelijk al geruime tijd met ernstige woningnood. Sinds het uitbreken van de oorlog in 1914 is de situatie nog verder verslechterd. Er wordt nauwelijks meer gebouwd in de Maasstad.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

De bouwende macht
anne2

Anne Jongstra

Anne Jongstra (1964) ziet zaken graag in historisch perspectief. Hij is geboren en getogen in Rotterdam, studeerde in de jaren tachtig geschiedenis in Utrecht en werkt nu voor het Stadsarchief Rotterdam.

Profiel-pagina
Jacques Börger

Jacques Börger

Jacques Börger (1955) is historicus en woont sinds 1998 in Rotterdam. Jacques is verantwoordelijk voor de communicatie en marketing van Museum Rotterdam en schrijft regelmatig stukjes over Rotterdam en haar geschiedenis.

Profiel-pagina