Ga naar de inhoud

Historische besluiten: luidruchtig luchtspoor dwars door de stad — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoe werkt macht in onze stad? In een speciale editie van Oude Koeien beschrijven Jacques Börger en Anne Jongstra hoe macht en machtige personen in Rotterdam in het verleden opereerden om grote projecten tot stand te brengen. In deze aflevering een boel getouwtrek van bestuurders, durfkapitalisten, kooplieden én Den Haag bij de aanleg van een spoorlijn dwars door de stad.

luchtbrug Rotterdam
Het spoorwegviaduct over de Gedempte Binnenrotte, ter hoogte van de Laurenskerk omstreeks 1880. Collectie Stadsarchief beeld: Stadsarchief

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Vergeet even de laatste regels, het betonnen viaduct en de forensen uit Wassenaar waren van toepassing op de lijn Hofplein – Den Haag – Scheveningen.

  Voor het overige een mooi verhaal over het inmiddels alweer verdwenen Luchtspoor.

 • Nu zoek ik een mier om aan mijn gerief te komen. Wat moet ik met deze tekst: “De inwoners van Rotterdam, inmiddels gewend aan de kolos van beton door de stad, waren zelfs trots op dit monument van lawaaiige moderniteit.”?
  Aan de bouw van ‘het Luchtspoor’ is geen kubieke meter beton aan te pas gekomen. Of bedoelen schrijvers de (deels verborgen) ‘voeten’ van de viaductdragers?

 • Namens Jacques Börger, die zelf niet kan reageren:

  ” We zijn in de laatste twee zinnen van het artikel duidelijk op het verkeerde spoor geraakt. De opmerkingen over ‘kolos van beton’ en de welvarende Rotterdammers die de trein namen naar hun verblijf in Wassenaar betreffen natuurlijk de Hofpleinlijn die zo’n 30 jaar na het luchtspoor in gebruik werd genomen. En opgericht was uit het nieuwe materiaal van gewapend beton. Het luchtspoor was ook een kolos maar dan gewoon van steen. Hopelijk is met deze correctie de lucht weer geklaard bij de attente lezers van dit artikel.”

 • Ton, heb jij een sexuele voorkeur voor kleine insecten? In dit artikel ligt de nadruk op het Spoorviaduct, ná het verdwijnen ineens Luchtspoor genoemd. Maar zo is het viaduct, bij de geboorte, ook al genoemd. Ik ontruk aan de vergetelheid, dat de electrificatie tussen Rotterdam DP en Dordrecht in de dertiger jaren van de vorige eeuw heeft plaatsgevonden. Nog heel lang daarna, was ‘stoom’ nog te vinden op de goederen treinemplacementen in de stad. Maar deze hadden niets met het Spoorviaduct te maken.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam