Ga naar de inhoud

Wat moet het heerlijk zijn, zoals hij leeft

In deze columnserie deelt Michelle-Aimée maandelijks verhalen vanuit haar werk als straatarts. Dit keer benijdt ze een patiënt die leeft op dancemuziek en exportbier.

Vandaag wil het allemaal niet lukken. Het spreekuur is druk met patiënten die veel tijd vragen. Wat er op me afkomt, is me af en toe teveel. Per consult tien minuten voor alle meedogenloosheid die het leven met zich meebrengt. In die tijd moet ik mensen aanhoren, zinvolle conclusies trekken, onderzoek aanvragen, doorverwijzingen tegenhouden, achter uitslagen aanbellen en beleid genuanceerd bespreken. Bij een laag geletterde patiënt, getekend door somatisatie en angsten, is eigenlijk geen tijd voor diepgang. Alleen het uit- en aankleden van een oudere Marokkaanse dame kost me al bijna een heel consult.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Iemand die zichzelf niet goed verzorgt, die niet van de alcohol af kan blijven. Iemand die voor een uitkering, zo ver onder het minimumloon, moet werken, het werk ís er dus gewoon, in plaats van gewoon salaris voor te verdienen. In een context, ‘de bijstand’ waarvan we weten dat het een vernederingsmachine is geworden: “Wat heerlijk hoe hij leeft!?” Pardon!?

  Ziet u niet hoe eea hier met elkaar in verband staat? En met wat voor grote maatschappelijke problemen dit te maken heeft? Wat verhéérlijkt u hier!?

  Ik wil u erop wijzen dat als u ’s ochtends bier wil drinken en op Dance hall wil dansen, u dat gewoon kunt doen. Als uw geld dan opraakt en u de bijstand in moet, laat u ons dan weten hoe het u vergaat?

 • “dat systeem bestaat al, en heet arbeid. Dat je betaald wordt voor het werk dat je doet en dat je daarvan kan rondkomen.

  Het is precies dit systeem dat in de afgelopen decennia vakkundig om zeep geholpen wordt, niet in de laatste plaats door de VVD zelf. In het onderwijs en in de zorg, maar ook elders wordt te veel werk door te weinig mensen gedaan en worden de mensen die het meest concrete werk doen het slechtst betaald, tegen almaar afbrokkelende arbeidsvoorwaarden. ”

  (…)

  Maar juist in de bijstand zit de groep mensen die in hun leven toch al de grootste klappen hebben gekregen. Of die wel willen en kunnen werken, maar voor wie de banen er domweg niet zijn. Juist voor die mensen werken financiële prikkels het minst, omdat zij de sleutel naar werk niet in handen hebben.

  Het probleem van mensen in de bijstand is dat ze overal uit geflikkerd zijn. Uit alle systemen. Ze hebben de meeste stress en de laagste status. En wie denkt dat de bijstand een luilekkerland is, moet daar maar eens vijf jaar in gaan zitten, zonder perspectief, zonder aansluiting (voor familiebezoek is geld nodig), en vooral zonder respect van anderen.”

  https://www.socialevraagstukken.nl/column/iets-nuttigs-doen-voor-de-medemens/

  Leest u het alstublíeft even, mevrouw Wijers.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam