Ga naar de inhoud

Watercowboys: de ongezonde cultuur bij de Rotterdamse Watertaxi — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nadat deze maand een Watertaxi in botsing kwam met een motorsloep, wordt er veel gesproken over de veiligheid op de Nieuwe Maas. Directeur van de Watertaxi Daan van der Have, klopt zichzelf op de borst met hoezeer veiligheid voorop staat in zijn bedrijfsvoering. Maar is dat ook echt zo, vraagt Chris van der Meulen zich af.

watertaxi
beeld: Bouke Verwijs

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Helaas worden de feiten niet helemaal juist weer gegeven in het artikel. Er zijn namelijk al diverse ongelukken gebeurd met de watertaxi’s waarbij de betrokken taxi flinke schade en persoonlijk letsel heeft veroorzaakt. Het laatste ongeluk is bij identiek aan het overvaren van een van onze boten, de betreffende schipper heeft toen wel een zeer zware sanctie opgelegd gekregen maar even goed.

  Tijd voor een training van de betreffende schippers en het management denk ik zo.

 • Het is een mooie attractie de watertaxi, maar milieu technisch slaat het natuurlijk ook nergens op!

  Ik woon in de buurt van Henk Minnaard en ik zie en hoor ook vaak dingen over de watertaxis.
  Op de Maas gaat het waterverkeer van links naar rechts en vice verse, dan komt er zo’n taxi aan uit de Leuvehaven, diagonaal dwars door het vaarverkeer.
  Een watertaxi kan niet makkelijk uitwijken en ook niet even snel op de rem trappen, dus hoge snelheden is een gevaar, zeker als men de Leuvehaven uitkomt en niets ziet wat van links/rechts komt. Zodra men de Leuvebrug onderdoor is, vol gas, andersom, vlak voor de brug vol gas terug waardoor er golfslag ontstaat in de hele Leuvehaven en de bootbewoners daar lekker aan het schudden zijn. Er varen kano’s, sloepen, kleine schepen daar, die hebben enorm last van de golf die de watertaxis maken door hun hoge snelheden.

  Die hoge snelheden zijn leuk voor de passagiers, maar een ramp voor de rest, dus gewoon een maximale snelheid instellen.

  Als we toch bezig zijn, die Rib bootjes, waarmee men hard over de Maas scheurt, slaat nergens op, ook niet milieutechnisch gezien, afschaffen!

 • Ook ik kan wel wat voorbeelden geven van zeer onprofessioneel vaargedrag van Watertaxi’s. En ik weet dat er bij Watertaxi meermalen per jaar klachten binnenkomen van schippers. Ondanks dat ik het vervoermiddel een warm hart toedraag, vind ook ik dat Van der Have nu wel wat gemakkelijk reageert. Kortom, hopelijk vind er wat reflectie plaats bij een deel van de Watertaxischippers.

  Enige wat ik niet snap uit het artikel:
  “Bedenk dat de hekgolf van de watertaxi’s de grootste is van alle gebruikers van de rivier. Een watertaxi op snelheid veroorzaakt een golf die groter is dan die van een schip van 200 ton.”

  Er zijn toch meer dan genoeg schepen (gebruikers) die zwaarder zijn dan 200 ton? Op de rivier zou op dat punt de snelheid dus geen probleem hoeven zijn.

 • Beste Paul,

  De Rib’s die in Rotterdam varen belasten het milieu per persoon in vergelijkbare km’s het minst van alle rondvaartboten.
  Daarnaast varen deze op benzine waardoor er 3x minder schadelijke uitstoot is voor mens en dier. De berekening is gebaseerd op een gemiddelde bezetting van 70% van het maximaal aantal personen dat toegelaten is op een gemiddelde rondvaartboot als de Marco Polo.

  Betreffende de klachten over rib’s kan ik helder zijn. Deze zijn 0 over een periode van 2004 tot 2018. Reden hiervan is dat de rib’s zo goed als geen golven maken, wij geen haast hebben en afstand houden van alle andere watergebruikers. Wij geven iedereen voorrang en zijn bewust van de risico’s. Mochten er klachten zijn dan kun je contact opnemen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures