Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week wil Awais Hassan weten of het nieuwe college de lege magen van Rotterdam gaat vullen, of liever het eigen ego blijft voeden?

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Als de samenleving een familie is, voelt de politiek als de aangetrouwde familieleden. We tolereren dat ze er zijn — we moeten wel — maar ze horen er niet echt bij. Ze hebben de mores, de strubbelingen, de in slaande ruzie uitmondende diners, de verbeten karakters en de onvermijdelijke lotsbestemming niet doorleefd. Hooguit een anekdote hier of daar opgepikt. En toch menen deze aanverwanten dat zij beter weten wat er anders moet.
En zo kan het gebeuren dat na de zestien jaar lange schaduw van Leefbaar er een nieuw college aantreedt dat wel de nodige ambitie toont. Op de energietransitie, wonen, emancipatie en armoedebestrijding wil het een blijvende stempel drukken: 18.000 woningen hier, 440 kton CO2 reductie daar. Het regent doelstellingen.

Too many chiefs

Maar inherent aan dit akkoord is een fundamentele spanning tussen de energietransitie en armoedebestrijding. Zoals spanningen spanningen de permanente disfunctionaliteit binnen families voeden, kan ook dit college door deze spanning lam komen te liggen. Het ene uiterste is de VVD die D66 en GroenLinks onder het mom van de energietransitie zover heeft gekregen om de huidige woonvisie grotendeels in stand te houden; en aan de andere kant treffen we de PvdA en de CU die zich juist willen hardmaken op armoedebestrijding. Zalvend wordt er in het akkoord gesproken dat de energietransitie helpt om de armoede te bestrijden. In praktijk zal dit wensdenken weerbarstiger blijken.
Want de vruchten van de peperdure energietransitie — als deze er al gaan zijn — kunnen pas veel later worden genoten. De noodzaak om de armoede aan te pakken dwingt zich in onze gezichten. De oppositie twijfelt of hier juist genoeg geld voor wordt uitgetrokken.
Daarnaast kan een te groot aantal wethouders leiden tot onnodig geld verbrassen. Iedere wethouder zal zijn of haar prestigeprojecten willen doen. En dit brengt dan weer een overvloed aan projecten waarbij het duurzaam maatschappelijk nut zal worden overtroffen door het politieke narcisme. Met tien wethouders van zes verschillende partijen die onderwerpen delen, is dit ook een reëel risico.

Daarom hoop ik deze wethouders inspiratie opdoen bij een paar familieleden. Zo waren er twee sentimenteel makende berichten die voorbij kwamen (je hebt zelf gehuild). Twee agenten troffen een moeder van twee radeloos op hun bureau. Zij regelden met een kringloopwinkel dat zij voortaan kunnen slapen in een fatsoenlijk kinderbed. Of het bericht van Johan Muurlink. Hij zag zijn twaalfjarige zoon boterhammen delen met zijn minder bedeelde klasgenootjes. Johan kwam tot actie en smeert onder de noemer ‘Niet Graag Een Lege Maag’ nu boterhammen voor leerlingen geen ontbijt krijgen.
Mijn hoop is dat dit college Rotterdam een stuk humaner kan maken. Aangetrouwde familie kan ook familie worden. Als ze echt gaan begrijpen dat deze familie niet graag een lege maag heeft en daar concreet iets aan gaan doen.
PS: Doneer hier aan Niet graag een lege maag.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Ronald
    Ronald

    16 jaar Leefbaar? Lees je eerst in voor je een stukje schrijft. De ellende is in 2006 begonnen. III

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.