Met een nieuw college in zicht, vroeg Vers Beton zich af: snapt de Rotterdamse politiek wat er speelt op straat? Niet echt, stelt criminoloog Tom de Leeuw. In dit minicollege legt hij uit waar de kloof tussen straat en gemeentehuis zit.
Tom de Leeuw deed jarenlang veldonderzoek naar de veiligheidsbeleving van bewoners, bestuurders, en andere professionals in het Rotterdamse Oude Westen en Antwerpen-Noord. Volgens hem ervaren bestuurders een argwaan tegenover bewoners en vice versa.
Zo vertelde een Rotterdamse ambtenaar jongerenbeleid: ‘Het is niet echt exact hetzelfde, maar met een kalkoen praat je toch ook niet over het kerstdiner?’ Een groepje jongeren in Antwerpen meende dat politici een spelletje met hun spelen. Buurtprojecten zouden bedoeld zijn voor politiek gewin, niet voor de bewoners.
Nadat De Leeuw uitlegt waar de kloof tussen bewoners en bestuurders precies zit en hoe beleid soms de bewoners uit het oog verliest, geeft hij een aantal tips voor ‘herstelwerkzaamheden’. Daarbij breekt hij een lans voor de wetenschap die als tussenpersoon de kloof kan dichten.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Er is een verschil tussen bestuurders/ambtenaren en politici. Dat ‘Vers Beton’ dit verschil onbesproken laat of er zich gewoon niet bewust van is (kennelijk) spreekt boekdelen. Gaat het nu over politici of over ambtenaren? ‘Vers Beton’ laat dat als niet al te helder denkend medium in het midden. Dit is in het voordeel van de macht die in een democratie nog altijd bij de gekozen politici en de partijen ligt. Maar ga het maar eens uitleggen, hè, journalistieke (?) (academische?) slimmerikjes? Politieke bewustwording, daar ontbreekt het aan in deze luie stadssamenleving. (Het gebrek daaraan valt me trouwens ook op bij uw/jullie artikelenreeks over wie of wat de macht heeft zou hebben in de Rotterdamse bouwwereld.)
Er is een verschil tussen bestuurders/ambtenaren en politici. Dat ‘Vers Beton’ dit verschil onbesproken laat of er zich gewoon niet bewust van is (kennelijk) spreekt boekdelen. Gaat het nu over politici of over ambtenaren? ‘Vers Beton’ laat dat als niet al te helder denkend medium in het midden. Dit is in het voordeel van de macht die in een democratie nog altijd bij de gekozen politici en de partijen ligt. Maar ga het maar eens uitleggen, hè, journalistieke (?) (academische?) slimmerikjes? Politieke bewustwording, daar ontbreekt het aan in deze luie stadssamenleving. (Het gebrek daaraan valt me trouwens ook op bij uw/jullie artikelenreeks over wie of wat de macht heeft, zou hebben in de Rotterdamse bouwwereld.)
De kalkoen mag niet beslissen over haar of zijn eigen lot. Dat zeggen ambtenaren die vanonder welke steen dan ook kruipen. Capelle, Barendrecht of voor mijn part onder een hunebed uit Drenthe. Enig idee waarom je er zit? Laat ik het exotisch in de huidige universitaire wereld vertellen: you are a civil servant. Jij zit er niet voor jezelf, je zit er voor ons. Je zit er ook niet voor je wethouder wiens hielen je likt. Je zit er voor ons! En daar gaat het dus constant fout. Jullie zitten in een bubbel en dan je maar afvragen waarom wij, de bevolking, zo lastig zijn. Wij hebben meer verstand van zaken omdat we er wonen. Wij hebben meer verstand van zaken omdat we het dagelijks meemaken. Wij hebben dus meer verstand van zaken dan jullie. Is ff wennen maar kom uit je managementtrainingen, bondage uitjes en ga gvd een keer luisteren naar de mensen! Voor mijn part zet je ook je koffieautomaat op straat. Kom je daar ook een keer.