Ga naar de inhoud

Minicollege: Snapt de Rotterdamse politiek wat er speelt op straat? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Met een nieuw college in zicht, vroeg Vers Beton zich af: snapt de Rotterdamse politiek wat er speelt op straat? Niet echt, stelt criminoloog Tom de Leeuw. In dit minicollege legt hij uit waar de kloof tussen straat en gemeentehuis zit.

Tom de Leeuw deed jarenlang veldonderzoek naar de veiligheidsbeleving van bewoners, bestuurders, en andere professionals in het Rotterdamse Oude Westen en Antwerpen-Noord. Volgens hem ervaren bestuurders een argwaan tegenover bewoners en vice versa.
Zo vertelde een Rotterdamse ambtenaar jongerenbeleid: ‘Het is niet echt exact hetzelfde, maar met een kalkoen praat je toch ook niet over het kerstdiner?’ Een groepje jongeren in Antwerpen meende dat politici een spelletje met hun spelen. Buurtprojecten zouden bedoeld zijn voor politiek gewin, niet voor de bewoners.
Nadat De Leeuw uitlegt waar de kloof tussen bewoners en bestuurders precies zit en hoe beleid soms de bewoners uit het oog verliest, geeft hij een aantal tips voor ‘herstelwerkzaamheden’. Daarbij breekt hij een lans voor de wetenschap die als tussenpersoon de kloof kan dichten.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Er is een verschil tussen bestuurders/ambtenaren en politici. Dat ‘Vers Beton’ dit verschil onbesproken laat of er zich gewoon niet bewust van is (kennelijk) spreekt boekdelen. Gaat het nu over politici of over ambtenaren? ‘Vers Beton’ laat dat als niet al te helder denkend medium in het midden. Dit is in het voordeel van de macht die in een democratie nog altijd bij de gekozen politici en de partijen ligt. Maar ga het maar eens uitleggen, hè, journalistieke (?) (academische?) slimmerikjes? Politieke bewustwording, daar ontbreekt het aan in deze luie stadssamenleving. (Het gebrek daaraan valt me trouwens ook op bij uw/jullie artikelenreeks over wie of wat de macht heeft zou hebben in de Rotterdamse bouwwereld.)

 • Er is een verschil tussen bestuurders/ambtenaren en politici. Dat ‘Vers Beton’ dit verschil onbesproken laat of er zich gewoon niet bewust van is (kennelijk) spreekt boekdelen. Gaat het nu over politici of over ambtenaren? ‘Vers Beton’ laat dat als niet al te helder denkend medium in het midden. Dit is in het voordeel van de macht die in een democratie nog altijd bij de gekozen politici en de partijen ligt. Maar ga het maar eens uitleggen, hè, journalistieke (?) (academische?) slimmerikjes? Politieke bewustwording, daar ontbreekt het aan in deze luie stadssamenleving. (Het gebrek daaraan valt me trouwens ook op bij uw/jullie artikelenreeks over wie of wat de macht heeft, zou hebben in de Rotterdamse bouwwereld.)

 • De kalkoen mag niet beslissen over haar of zijn eigen lot. Dat zeggen ambtenaren die vanonder welke steen dan ook kruipen. Capelle, Barendrecht of voor mijn part onder een hunebed uit Drenthe. Enig idee waarom je er zit? Laat ik het exotisch in de huidige universitaire wereld vertellen: you are a civil servant. Jij zit er niet voor jezelf, je zit er voor ons. Je zit er ook niet voor je wethouder wiens hielen je likt. Je zit er voor ons! En daar gaat het dus constant fout. Jullie zitten in een bubbel en dan je maar afvragen waarom wij, de bevolking, zo lastig zijn. Wij hebben meer verstand van zaken omdat we er wonen. Wij hebben meer verstand van zaken omdat we het dagelijks meemaken. Wij hebben dus meer verstand van zaken dan jullie. Is ff wennen maar kom uit je managementtrainingen, bondage uitjes en ga gvd een keer luisteren naar de mensen! Voor mijn part zet je ook je koffieautomaat op straat. Kom je daar ook een keer.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures