Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Eerdmans zal vertrekken, voorziet politiek columnist Peter van Heemst. Maar dat de zespartijencoalitie er komt, heeft niet aan hem gelegen: hij heeft eerder te veel concessies gedaan dan te weinig. 

Peter_van_Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

“Rotterdam gaat iedereen verbazen”. Deze profetische woorden sprak Leefbaar Rotterdam-prominent Marianne van den Anker in De Volkrant van 23 maart. De ingewikkelde uitslag van de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen was twee dagen oud en deed het ergste vermoeden voor de duur van de coalitieonderhandelingen. Maar bij oud-Leefbaarwethouder Van den Anker voerde optimisme de boventoon. Ze gokte op een College van Leefbaar, VVD en GroenLinks en – voegde ze er royaal aan toe – ‘dan kan D66 ook wel aanschuiven’. Sterker nog: op de uitslagenavond had ze gehoord dat een van de D66 wethouders al weer toenadering tot Leefbaar had gezocht.
Rotterdam heeft nu, ruim twee maanden later, inderdaad vriend en vijand verbaasd. Er is een zespartijencollege in aantocht, waarbij de grootste partij in de gemeenteraad ontbreekt. Een uitkomst die in mijn ogen niet erg voor de hand lag, op z’n zachtst gezegd. De partij die als grootste uit de stembus komt, heeft natuurlijk geen grondrecht op een plekje in de volgende coalitie. In onze democratie telt elke zetel even zwaar. Maar als het even kan, hoort de grootste partij wel het initiatief te krijgen bij de onderhandelingen om vervolgens de kern te vormen van een nieuw stadsbestuur. Het is merkwaardig dat in Rotterdam zo’n resultaat er niet in zat.

Ik voeg hier direct aan toe dat het niet heeft gelegen aan de handreikingen die Joost Eerdmans na de verkiezingen heeft gedaan: dat waren er veel en ze gingen ver.  Dat hij nu her en der wordt afgeschilderd als een klungelaar die de onderhandelingen op een oliedomme manier heeft aangepakt, vind ik misplaatst.  Vanaf dag één heeft hij juist alles in het werk gesteld om met de VVD, D66, GroenLinks en de PvdA in gesprek te komen. Hij heeft eerder te veel concessies gedaan dan te weinig. En eerder te snel dan te laat.    
Achteraf krijg ik meer en meer de overtuiging dat samenwerking met D66, GroenLinks en PvdA er vanaf dag één domweg nooit heeft ingezeten. De verkiezingscampagne van Leefbaar heeft bij die drie partijen te veel pijn gedaan en te veel weerzin opgeroepen om daar na de verkiezingen een streep onder te kunnen zetten. Vooral het afschilderen van Rotterdam als ‘Mekka aan de Maas’ heeft in die kringen en ver daarbuiten heel veel kwaad bloed gezet.
Daar komt nog een ander, niet onbelangrijk punt bij. In de geheugens van D66, GroenLinks en PvdA staat diep gekerfd hoe coalitiepartij Leefbaar Rotterdam tussen 2014 en 2018 bij alle lastige besluiten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en de komst van een azc, botweg niet thuis gaf.

Zo woekert de diepe verdeeldheid die de Rotterdamse politiek kenmerkt, weer vier jaar voort. Onveranderd sinds 2006. Dat was immers het jaar waarin Leefbaar Rotterdam (14 zetels) weigerde met grote winnaar de PvdA (18 zetels) te praten over mogelijke coalitievorming.
Is het nu alleen maar kommer en kwel? Nee. Dat zou weer schromelijk overdreven zijn. Er komt – met een behoorlijke vertraging – eindelijk een stadsbestuur. Dat alleen al is pure winst.  Het is een zeer breed samengesteld stadsbestuur. In dat opzicht een toonbeeld van ‘de handen ineen slaan’, om voor de stad goede dingen te gaan doen.  
De zes partijen die nu van plan zijn een coalitie te vormen zullen ongetwijfeld bij voorbaat op de nodige sympathie kunnen rekenen. Bijvoorbeeld van de Partij voor de Dieren, de ouderen en Nida. En wie weet – ook vaker dan menigeen nu verwacht – van Denk.
De vier partijen die landelijk een kabinet vormen (CU, VVD, CDA en D66) zitten in Rotterdam ook in een coalitie. Dat geeft Rotterdam een snellere en betere entree in het kabinet dan de drie andere grote steden.
Hoe het verder moet? Eerdmans gaat vertrekken. Dat staat als een paal boven water. Via de Forumlijst keert hij terug naar de Tweede Kamer. Wie weet volgt de nummer 2 van de lijst, Tanya Hoogwerf, in zijn voetsporen. En dan? Wie weet duikt Ebru Umar als een duveltje uit een doosje op, als het nieuwe gezicht van Leefbaar in 2022. Marianne van den Anker zei het al: “Rotterdam gaat iedereen verbazen”.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.