Rotterdam koerst af op een bonte coalitie bestaande uit maar liefst zes partijen: VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA en CU/SGP. Of de stad blij moet zijn met dit veelkoppige monster, is nog maar de vraag, stelt politiek analist Mark Hoogstad. Eén ding is zeker: Leefbaar Rotterdam, met elf zetels veruit de grootste partij, heeft zichzelf uit de markt geprijsd.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?
Al 11 reacties — discussieer mee!
Rancuneus stukje van auteur die bij het schrijven van zijn boek – terecht blijkt nu – geen medewerking van Joost heeft gehad.
Mark heeft een duim waar heel veel uit gezogen wordt. Door de bomen ziet hij het bos allang niet meer. De dames en heren linkse politici gaan voor de baantjes! Hebben liever steun van IS goedpraters en Erdogan vrienden, dan van de Rotterdammers die bewust niet op een kartelpartij stemmen.
Ik waardeer vers beton als podium voor verdiepende reacties en (tegen)argumenten. Deze reactie heb ik 3x gelezen om inhoudelijk te kunnen reageren. Bijvoorbeeld dat Denk net als Leefbaar niet in het college zit. En dat kandidaat wethouders (van links, midden en rechts) vaak hun vaste baan opzeggen om een risicovollere functie in het openbaar bestuur te vervullen. Maar bij de bomen en het bos loop ik vast. Zal wel iets met balken en splinters te maken hebben…
Ik zei tegen mijn leerlingen die het net als jij het niet helemaal begrepen: “Leer de stof uit je hoofd; misschien wordt het dan een zesje”
‘Sexy sextet?’
Hoewel we blij moeten zijn dat íemand nog z’n best doet de lokale politiek in al zijn kleinheid en dorpspompachtige machinaties te volgen, zou ik toch wel graag één argument lezen waarom de combi van deze partijen in godsnaam het predicaat ‘sexy’ verdient. (Nergens in het stuk te vinden.)
Tenzij de auteur, dat kan ook, geen enkele moeite wil doen om zijn persoonlijke voorkeur te verbloemen. En op zoek is naar instemming vanaf de VB-burelen, waar – daar heb je weinig fantasie voor nodig – de biologische wijn is ontkurkt toen duidelijk werd dat Leefbaar mogelijk het nakijken heeft.
De verzuiling is keihard terug. Vers Beton is er een prachtig voorbeeld van.
Het zijn dus de ego’s van de partijen en haar leden die de burger’s haar keus dus negeert, net als in Barendrecht. Erg jammer. Het gaat niet om de partij, maar om de burgers, maar dat schijnen velen te vergeten. 6 partijen , wie verzint het. Dit laat weer duidelijk zien dat het politiek bestel op de schop moet.
Over steken laten vallen gesproken. Kijk eens naar de geschiedenis en welke partijen er toen aan de macht waren die hebben gezorgd voor de zgn ‘krachtwijken’, maar nu allemaal weer aan de macht zijn. Rik Grasshof, GL, gezorgd voor een popodiumloze stad en 100 miljoen armer, kreeg promotie naar Den Haag.
Iets met bord en voor je kop hebben of te vol van rancune en daardoor te blind om te zien.
Volgens mij heeft 21% van de burgers voor Leefbaar gekozen en 79% dus niet. Dat het deze 6 wel lukt om elk met 5 anderen samen te werken, maar Leefbaar nu geen 3 partners weet te vinden, heeft van alles te maken met de manier waarop de afgelopen jaren is ‘samen’gewerkt en campagne is gevoerd. Als dat meer dan 50% van de stemmen oplevert kun je de macht opeisen. Als je de grootste bent, kun je de leiding nemen in samenwerken. Als beide niet lukt, zullen andere gekozen volksvertegenwoordigers verantwoordelijkheid moeten nemen. Tja, zo werkt politiek: je kunt op meerdere manieren naar dezelfde werkelijkheid kijken.
De burgers, zijn dat ook de 79 procent die níet op Leefbaar hebben gestemd?
Er was geen 100% opkomst, dus je kan niet zomaar zeggen dat 79% niet op LR heeft gestemd. Tevens kan je ook zeggen van de partijen die nu in de coalitie gaan zitten, dat maar 3% op een partij zoals de PvdA. Als je dan 3% met 21% vergelijkt, dan is dat een wereld van verschil. Maar zoals je aangeeft, meerderen manieren om naar dezelfde waarheid te kijken. We lijden allemaal aan selectieve redenering
Wie willen er nou niet samenwerken met LR en hebben dat zeer duidelijk gemaakt tijdens hun campagnes? Daardoor heeft men bij voorbaat een groep mensen buitenspel gezet, burgers, waar zij ook verantwoordelijk voor zijn. Dus ja, burger totaal genegeerd, al voordat de uitslag bekend was. Die 21% die mogen ze niet negeren, want dan wordt die 21% meer, is dat wat men wilt?
Van mij mogen ze een limiet stellen aan het aantal partijen dat mee mag doen.
Huidige coalitie, geen enkel partij springt er boven uit, duidelijk dat men verschillend kiest, ondanks partijen van ‘dezelfde kant’. 6 kapiteinen aan het roer met 1 zetel meerdeheid, als dat maar goed blijft gaan!
Maar wat vind jij van Barendrecht dan?
1 partij haalt 49,9% (6 stemmen verschil en metn had 50,1%) en die wordt buitenspel gezet.
71% van de stemmers maakt de rest van je betoog onzinnig…
Beste Paul,
Ik woon niet in Barendrecht en volg de politiek daar niet. Dus ik vind daar ook niets van. In Amerika hebben ze een systeem dat jij voorstelt en zou de overige 49% structureel buiten spel worden gezet. Dat levert een zigzag beleid waar ik zeker niet jaloers op ben. In Rotterdam was de campagne tussen rechts en links (of exclusief vss inclusief) inderdaad erg polariserend en uitsluitend, van beide kanten. CDA, VVD, D66 en CUSGP hebben tot nu toe Leefbaar niet uitgesloten en samengewerkt waar dat kon. Elk van die partijen heeft daarbij ervaringen opgedaan die hen nu besluiten de koers iets naar links te verleggen richting armoedebestrijding, duurzaamheid en wonen. Volgens mij thema’s waar ook Leefbaar en SP kiezers belang bij hebben. Elk van de coalitiepartijen heeft ook goede ervaren en/of veelbelovende bestuurders in huis. Het nieuwe verbinden sluit structureel uitsluiten inderdaad uit. Resultaat is een middenbeleid dat ik als burger van harte kan steunen samen met vrienden, collega’s en buren die anders hebben gestemd. Leefbaar heeft ook volksvertegenwoordigers dus na het ‘spel’ van informeren kan het formeren, besturen en controleren van bestuur nu beginnen en doorgaan. Prima toch?
Arie
Excuus dat ik Denk, Nida, 50 plus en andere partijen/burgers niet heb genoemd. Die doen uiteraard ook mee en sluit ik niet graag uit. Zeker Nida niet die ik in de campagne zinvolle inbreng heb horen leveren. Overigens Leefbaar ook. Sommige analyses (ook van FvD) zijn raak en Leefbaar Rotterdam heeft ook bewezen te kunnen besturen. Maar persoonlijk denk ik dat met LR in de oppositie de stad niet minder leefbaar wordt.