Er zijn problemen genoeg in BoTu. Maar verduurzaming kan en mag je tegenwoordig niet van je af schuiven. Dus hoe pak je de klimaatopgave aan, in een wijk waar mensen heel veel andere dingen aan hun hoofd hebben?
Danielle van den Heuvel is stadsmarinier in Bospolder-Tussendijken. Deze functie is jaren geleden in het leven geroepen door het Rotterdamse stadsbestuur om hardnekkige veiligheidsproblemen in sommige wijken op te lossen. Zijn de bewoners van haar wijk klaar voor een ingrijpende transitie naar een duurzame ‘energiewijk’, die ook op woningniveau zijn beslag krijgt? “De woningen staan er eigenlijk best prima bij”, verklaart ze. “Als je achter de voordeur komt, dan schrik je pas. Veel bewoners van Tussendijken ervaren een opeenstapeling van problemen. Als je in armoede leeft door schulden dan gaat er geen dag voorbij zonder stress. Jonge ventjes kiezen dan vroeg voor een leven op straat. Niet omdat het daar zo leuk is, maar omdat thuis niet uit te houden is. Op straat kunnen ze snel geld verdienen in de criminaliteit. Dat leidt ertoe dat jongeren in deze wijk afglijden.”
Al 2 reacties — discussieer mee!
Wat handig zou zijn in die wijk is bijvoorbeeld kamerverhuur voor jongeren/scholieren.
Een leegstaand kantoorpand of schoolgebouw ombouwen tot wooneenheden voor jongeren uit de wijk.
De jongeren die thuis niets hebben vanwege de te kleine woning of armoede,kunnen onder begeleiding dan al op zich zelf wonen in een woon unit met eigen keukentje badkamer en toilet.
Als dit gerenoveerde pand dan ook nog eens energiezuinig wordt gemaakt heb je een heel goede start voor jongeren gemaakt.
De jongeren leren op zich zelf te wonen met de daarbij horende verantwoording,ook op gebied van duurzaamheid en energie.
Zo zijn de jongeren uit die stress van hun ouderlijk huis, maar toch in de eigen wijk op zich zelf en bezig met bijvoorbeeld energie en verantwoord met hun woonomgeving omgaan.
Als je begeleidend de jongeren ondersteund in deze onderwerpen en de woonunit bijvoorbeeld al klimaat bestendig maakt door zonnepanelen te plaatsen en het stimuleren van activiteiten die energiezuinig zijn voor de medebewoners.
Zo leren de jongeren meer over dit onderwerp spelenderwijs en kunnen dit overbrengen naar anderen.
Vaak leven de bewoners in die wijken nogal sober en zijn ze niet bezig met klimaatbeheersing.
Verhuurders hebben hierin een belangrijke rol omdat zij de woningen verhuren en deze toch Co2 zuinig moeten maken in de toekomst,met informatie en ondersteuning kan je al veel bereiken.
Dat lage energiekosten hierbij uit voorkomen en een beter woonklimaat zal ook die bewoners wel gevallig zijn.
Begin met de jongeren op school en dan vooral die woonunits dat maakt het meer stimulerender.
Studiefinanciering kan de huur bekostigen maar wellicht ook een andere subsidiebron,als men wil is er een weg,het is belangrijk.
Informatief stuk!
Wel veel Tussendijken en weinig Bospolder in. Is de situatie 1 op 1?