Ga naar de inhoud

Hoe zit het met het klimaat in Bospolder-Tussendijken? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Er zijn problemen genoeg in BoTu. Maar verduurzaming kan en mag je tegenwoordig niet van je af schuiven. Dus hoe pak je de klimaatopgave aan, in een wijk waar mensen heel veel andere dingen aan hun hoofd hebben?

Danielle van den Heuvel is stadsmarinier in Bospolder-Tussendijken. Deze functie is jaren geleden in het leven geroepen door het Rotterdamse stadsbestuur om hardnekkige veiligheidsproblemen in sommige wijken op te lossenZijn de bewoners van haar wijk klaar voor een ingrijpende transitie naar een duurzame ‘energiewijk’, die ook op woningniveau zijn beslag krijgt?De woningen staan er eigenlijk best prima bij”, verklaart ze. “Als je achter de voordeur komt, dan schrik je pas. Veel bewoners van Tussendijken ervaren een opeenstapeling van problemen. Als je in armoede leeft door schulden dan gaat er geen dag voorbij zonder stress. Jonge ventjes kiezen dan vroeg voor een leven op straat. Niet omdat het daar zo leuk is, maar omdat thuis niet uit te houden is. Op straat kunnen ze snel geld verdienen in de criminaliteit. Dat leidt ertoe dat jongeren in deze wijk afglijden.”

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Wat handig zou zijn in die wijk is bijvoorbeeld kamerverhuur voor jongeren/scholieren.
  Een leegstaand kantoorpand of schoolgebouw ombouwen tot wooneenheden voor jongeren uit de wijk.
  De jongeren die thuis niets hebben vanwege de te kleine woning of armoede,kunnen onder begeleiding dan al op zich zelf wonen in een woon unit met eigen keukentje badkamer en toilet.
  Als dit gerenoveerde pand dan ook nog eens energiezuinig wordt gemaakt heb je een heel goede start voor jongeren gemaakt.
  De jongeren leren op zich zelf te wonen met de daarbij horende verantwoording,ook op gebied van duurzaamheid en energie.

  Zo zijn de jongeren uit die stress van hun ouderlijk huis, maar toch in de eigen wijk op zich zelf en bezig met bijvoorbeeld energie en verantwoord met hun woonomgeving omgaan.
  Als je begeleidend de jongeren ondersteund in deze onderwerpen en de woonunit bijvoorbeeld al klimaat bestendig maakt door zonnepanelen te plaatsen en het stimuleren van activiteiten die energiezuinig zijn voor de medebewoners.
  Zo leren de jongeren meer over dit onderwerp spelenderwijs en kunnen dit overbrengen naar anderen.
  Vaak leven de bewoners in die wijken nogal sober en zijn ze niet bezig met klimaatbeheersing.
  Verhuurders hebben hierin een belangrijke rol omdat zij de woningen verhuren en deze toch Co2 zuinig moeten maken in de toekomst,met informatie en ondersteuning kan je al veel bereiken.

  Dat lage energiekosten hierbij uit voorkomen en een beter woonklimaat zal ook die bewoners wel gevallig zijn.
  Begin met de jongeren op school en dan vooral die woonunits dat maakt het meer stimulerender.
  Studiefinanciering kan de huur bekostigen maar wellicht ook een andere subsidiebron,als men wil is er een weg,het is belangrijk.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures