Het hoofdpostkantoor aan de Coolsingel wacht al jaren om wakker gekust te worden. Bart Bekooy ziet in het huidige plan voor een 150 meter hoge toren in het statige gebouw, vooral de macht van het grote geld. En vernieling van een monument.
Op 30 mei werden de nieuwste plannen voor het oude hoofdpostkantoor aan de Coolsingel openbaar gepresenteerd, in het daar achter gelegen Timmerhuis. Op dit moment wordt het ontwerp nog bijgeslepen door de architecten. Het doel is om nog deze zomer de bouwvergunning aan te vragen voor het monument uit 1922.
Het plan bestaat uit een deel ‘oud’ en een deel ‘nieuw’: een toren van 150 meter. De monumentencommissie reageerde terughoudend maar ook welwillend op de voorstellen, op de vormgeving van de nieuwe toren is nog geen kritiek. Ook ik heb geen enkel probleem met hoogbouw, met nieuwe vormen, of met contrasten binnen de stad. Maar ik heb wel een probleem met het vernielen van een monument.
Al 5 reacties — discussieer mee!
Wat een matig artikel zeg. Echt een nay sayer aan het woord die alles meteen weer een aantasting van iets uit zijn jeugd vindt en alles het liefst laat zoals het is. De enige manier om hetzelfde te blijven is door te veranderen. Het deel waar de toren komt hoort niet eens tot het monumentale deel. De toren financiert de renovatie. Win-win voor heel Rotterdam want er hoeft geen gemeenschapsgeld naartoe. Bart heeft in de 15 jaar dat het plan op zijn gat lag geen alternatief gevonden, maar nu er een plan ligt wordt het afgezeken. Welkom in Rotterdam, waar we veel lullen en weinig meer poetsen.
De omvang van het gebouw, vooral de hoogte vind ik het grootste bezwaar. Waarom de hoogte niet beperken tot de circa 100 meter van de WTC toren? Dat er een toevoeging aan het gebouw moet komen is wel onontkoombaar. In de huidige vorm is het gebouw onbruikbaar en dus verloren.
De ‘onbruikbaarheid’ van een gebouw mag niet leiden tot de vernietiging van een gebouw. Zeker niet zo’n belangrijk iconisch monument als het oude postkantoor. Een gebrek aan creatief voorstellingsvermogen is nooit onontkoombaar. Dan moet je als stads-‘samenleving’ de hersenradertjes laten draaien. Maar ja, dan wordt het weer te ingewikkeld voor de luie denkers en geldschrapers.
En dan lees je het verhaal en ja hoor, warempel, daar is ie weer: “de macht van het grote geld”.
We moeten vooral niet te ambitieus zijn, hoofden boven het maaiveld uitsteken en denken dat met geld alles te koop is, foei Rotterdam, je mag niet opknappen, het liefst moet alles bij het oude blijven, dan verandert het Postkantoor vanzelf in een spookhuis of we maken er onze Rotterdamse versie van Berghain van (oh, nee dan kunnen de mensen in het centrum niet slapen straks).
Nee OMNAM icm ODA zorgt er voor dat een al veel te lang verlaten gebouw gaat leven in de stad, dat het Postkantoor een fantastische functie krijgt met bovendien een moderne en smaakvolle toren er op (mag er nog 150m bij?).
En dan ook nog eens een levendige Rodezand, het moet niet gekker worden. Wat een weelde.
Misschien ziet men straks eerst het Postkantoor en gaat dat veelvuldig op de foto in plaats van onze ‘Apple Store met frietjes’?
Dag Wouter, dat is niet wat ik zeg. Er kan veel in Rotterdam, dat moet ook en dat gebeurt ook. Ik geef argumenten die gaan over déze plek, en geef alternatieven die niet in strijd zijn met de monumentenwet.