Ga naar de inhoud

Nieuwe toren in het Postkantoor is vernieling van een monument — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het hoofdpostkantoor aan de Coolsingel wacht al jaren om wakker gekust te worden. Bart Bekooy ziet in het huidige plan voor een 150 meter hoge toren in het statige gebouw, vooral de macht van het grote geld. En vernieling van een monument.

Op 30 mei werden de nieuwste plannen voor het oude hoofdpostkantoor aan de Coolsingel openbaar gepresenteerd, in het daar achter gelegen Timmerhuis. Op dit moment wordt het ontwerp nog bijgeslepen door de architecten. Het doel is om nog deze zomer de bouwvergunning aan te vragen voor het monument uit 1922.

Het plan bestaat uit een deel ‘oud’ en een deel ‘nieuw’: een toren van 150 meter. De monumentencommissie reageerde terughoudend maar ook welwillend op de voorstellen, op de vormgeving van de nieuwe toren is nog geen kritiek. Ook ik heb geen enkel probleem met hoogbouw, met nieuwe vormen, of met contrasten binnen de stad. Maar ik heb wel een probleem met het vernielen van een monument.

Lange reeks aan plannen

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Wat een matig artikel zeg. Echt een nay sayer aan het woord die alles meteen weer een aantasting van iets uit zijn jeugd vindt en alles het liefst laat zoals het is. De enige manier om hetzelfde te blijven is door te veranderen. Het deel waar de toren komt hoort niet eens tot het monumentale deel. De toren financiert de renovatie. Win-win voor heel Rotterdam want er hoeft geen gemeenschapsgeld naartoe. Bart heeft in de 15 jaar dat het plan op zijn gat lag geen alternatief gevonden, maar nu er een plan ligt wordt het afgezeken. Welkom in Rotterdam, waar we veel lullen en weinig meer poetsen.

 • De ‘onbruikbaarheid’ van een gebouw mag niet leiden tot de vernietiging van een gebouw. Zeker niet zo’n belangrijk iconisch monument als het oude postkantoor. Een gebrek aan creatief voorstellingsvermogen is nooit onontkoombaar. Dan moet je als stads-‘samenleving’ de hersenradertjes laten draaien. Maar ja, dan wordt het weer te ingewikkeld voor de luie denkers en geldschrapers.

 • En dan lees je het verhaal en ja hoor, warempel, daar is ie weer: “de macht van het grote geld”.

  We moeten vooral niet te ambitieus zijn, hoofden boven het maaiveld uitsteken en denken dat met geld alles te koop is, foei Rotterdam, je mag niet opknappen, het liefst moet alles bij het oude blijven, dan verandert het Postkantoor vanzelf in een spookhuis of we maken er onze Rotterdamse versie van Berghain van (oh, nee dan kunnen de mensen in het centrum niet slapen straks).

  Nee OMNAM icm ODA zorgt er voor dat een al veel te lang verlaten gebouw gaat leven in de stad, dat het Postkantoor een fantastische functie krijgt met bovendien een moderne en smaakvolle toren er op (mag er nog 150m bij?).

  En dan ook nog eens een levendige Rodezand, het moet niet gekker worden. Wat een weelde.

  Misschien ziet men straks eerst het Postkantoor en gaat dat veelvuldig op de foto in plaats van onze ‘Apple Store met frietjes’?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures