Ga naar de inhoud

Tussen lef en laf zit maar één klinker verschil — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Politiek journalist Mark Hoogstad volgde de totstandkoming van de nieuwe coalitie nauwgezet en schreef hierover een extra hoofdstuk voor zijn boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’. Deze uitputtende reconstructie is in zijn geheel op Vers Beton te lezen. Hoe de CU/SGP de coalitie bijna opblies na druk uit Den Haag en het gehaaide GroenLinks niet alleen maar vrienden heeft gemaakt.

Dit hoofdstuk wordt opgenomen in de binnenkort te verschijnen derde herziene editie van het boek “Rotterdam, stad van twee snelheden” (Uitgeverij Trichis, 19.95 Euro)

Liever het hoofdstuk in PDF lezen?

Download hier de PDF

Al 19 reacties — discussieer mee!

 • Het ziet er inderdaad uit als een afspiegeling van de multiculturele stad met 50/50 procent allochtonen/autochtonen.
  Deze partijen mogen wel héél goed hun best doen om de allochtonen óók te vertegenwoordigen in de stad,anders heeft men over vier jaar een groot probleem met de verkiezingen.
  Men weet nu dat Nida en Denk er gewoon uitgestuft zijn ondanks de vele vele kiesstemmen.
  Dus een harde taak voor de huidige partijen om uberhaupt nog een stembusgang te krijgen over vier jaar.
  Er moet wel een coalitie gevormd worden hé?
  Gaat moeilijk met een zeer lage opkomst.

  In ieder geval Leefbaar is eruit,dat is dat.
  Maar met de zeer ouderwetse zwaar gelovige CU/SGP (lees kerk en staat gescheiden houden) en hun standpunten over zondagssluiting en homo veilig ipv homovriendelijk hoop ik dat deze club goed in de gaten wordt gehouden.
  Nu maar afwachten hoe de stad geregeerd wordt,humaan,homovriendelijk,gezellig,sociaal,vrolijk,eerlijk,multicultureel,vrij,stressvrij,opjaagvrij,minachtingvrij,repressievrij,veel verbodenvrij,uitnodigend,open? laten we dit met z,n allen hopen!

  Ik wil een Gayparade in de stad,een Danceparade en het pleinbioscoop eventueel weer terug op het Schouwburgplein.
  En meer weekmarkten in de stad op diverse andere plekken want de Binnenrotte is TE druk.
  Ik wil ook meer vrijheid in openingsuren voor horeca bespreekbaar hebben en een gezelliger gevoel in de uren ná sluitingstijd van de winkels in de stad.
  Ik heb er nu nog een goed vertrouwen in,laten we zien dat we niet teleurgesteld worden in de stad..de Leefbaar angel is eruit dus ik heb weer hoop!……..Hou aub die CU/SGP wel in de gaten hoor beetje eng..ik kom ook nooit in Staphorst of Elspeet,daarom hou ik zo van Rotterdam!

  • Grappig, het hebben over de winst van NIDA en DENK maar LR toaal buiten beschouw laten. Het is gelijke monikken gelijke kappen!
   LR is het product van het falende beleid van al die partijen die nu in de coalitie zitten. Dat schijnen veel mensen steeds maar te vergeten. In 4 jaar tijd kan deze coalitie echt niet alle problemen oplossen van ALLE Rotterdammers! Ineens spreekt iedereen de taal, is opgeleid, heeft een baan, geen schulden, enz…. 40 jaar verslonzen ga je niet in een paar jaar terugdraaien, dat gaat generaties duren. Als men dat nou eens erken en een goed plan maakt waar men over 15 to 20 jaar wilt staan, dan ben je realistisch.

   En allochtonen? Zijn toch gewoon Rotterdammers, ze wonen toch hier of niet.
   Gewoon mensen als mens behandelenen en beschouwen en niet als allochtoon of wat dan ook. De mens moet voorop staan, wat je voor de rest bent, dat zou geen enkele invloed moeten hebben. Wat moet dan zo specifiek voor de ‘allochtonen’ gedaan worden? Waar wordt men nu dan zo in beperkt dat het speciale aandacht nodig heeft?

   ‘Ik wil ook meer vrijheid in openingsuren voor horeca bespreekbaar hebben en een gezelliger gevoel in de uren ná sluitingstijd van de winkels in de stad.’
   Men is daarom hard bezig de plinten in te richten met meer horeca. Maritiem districit is het leven geroepen, de weg van Witte de With naar Oude Haven, waar veel horeca in de plinten komen. Witte de With is altijd druk, maar waar de winkels zitten is geen horeca, dus dat zal zo blijven. Ga naar het Schouwburgplein en de terassen zijn goed gevuld. Binnerotte is Horeca buigekomen, Pannenkoekstraat. Zwaanshals, Noordplein, Hofbogen, Schieblock.

   • Daar heb jij de vinger op de zere plek gelegd!
    Ik wist dat jij het donders goed door had..die plekken die jij opnoemt zijn allemaal één en dezelfde sfeer qua horeca,deze is niet voor iedereen leuk,en van gecharmeerd..er is geen keuze.
    We zijn die houten bistro tafel en stoeltjes,bagels,studententerrasjes,engelse expat meisjes horeca zat!
    We willen wel wat stoerder en meer pit in de horeca,we zijn niet allemaal engels sprekende tuttige meisjes en androgene jongens met skinny broek en knotje in.

    Weetje..die allochtonen die hier al meer dan 40 jaar wonen zijn hier nog steeds….wat heeft Leefbaar dan opgeruimd?
    Die mensen wonen en werken hier nog steeds en zijn er nog je kan ze proberen steeds verder een hoekje in te drukken dat wel maar tot hoe lang blijf je ze ontkennen in hun bestaan?
    En hun muzieksmaak,uitgaans gerief,leefgewoonte,religie met repressie onderdrukken?
    Laten we hopen dat het huidige college hiermee aan de slag gaat

   • ‘En hun muzieksmaak,uitgaans gerief,leefgewoonte,religie met repressie onderdrukken?’

    Echt ik sta te flapperen met mijn ‘oren’.
    Wiens religie wordt onderdrukt dan? Religie mag nooit de overhand hebben, de wet gaat voor. Er is ook nog de maatschappij. Religie is een hobby, een levensKEUZE, die hoeft in de maatschappij geen voorrang te krijgen op anderen.

    Leefgewoonte. Wat bedoel je hiermee. Alsof men anders moet leven, ineens aan yoga moeten gaan doen ofzo!?

    Muzieksmaak, kijk eens hoeveel allochtonen jongeren rap maken en door het land toeren. Dat zijn er meer dan autochtone. Straks weer Rotterdam Unlimited met een zeer divers programma. Je moet soms ook eens proberen te interesseren in anderen en hun muziek.

    LR, ik zeg niet dat LR iets heeft opgeruimd, ik zei dat LR niet de schuldige is van al die krachtwijken.

   • Krachtwijken daar is niks schuldigs aan jij bedoelt de afkomst van burgers die daar wonen en niet aan jou persoonlijk besteed zijn, en daarom jij je afkeert voor die groep/wijken.
    En zo graag wilt dat ze assimileren zoals jouw persoonlijkheid overnemen de confronterende visie is wat jouw onzeker maakt (laag zelfbeeld) anders zou je niet zo ageren tegen andere uiterlijkheden,culturen,muziekstijlen,leefgewoonten,partnerkeuzes,religies ( alle relgies) en smaak!

    Kun je niet accepteren dat mensen gewoonweg niet op jou willen lijken of jouw houding,leefstijl,muziekkeuze,horeca,eetgewoonte,partnerkeuze,kledingstijl,winkelaanbod gewoon niet hun ding is,en dat het níet tegen de wet is om niet op jou te willen lijken of leefstijl te willen navolgen omdat ze die stom,saai,lomp etc vinden?

    Smaken verschillen dat is NIET verboden in de wet…nog niet of LR gaat dit in willen voeren?

   • Jij verzint dingen die ik niet zeg.
    Daarbij praat je zoveel onzin en beantwoord je mijn vraag niet.

    Ik ben opgegroeid in een krachtwijk en mijn ouders wonen er nog steeds en kom er regelmatig. Waar zeg ik dat ik een afkeer heb tegen die mensen? Ik geef de mensen niet de schuld, dat is wat jij verzint en maar al te graag wilt horen.

    ‘Op mij willen lijken’ man je kent mij niet eens!
    Mijn muziek smaak, als het lekker klinkt, dan is dat voldoende, maar Holland Muziekland achtig, nee dat niet. Eten, als het lekker is, is het goed. Leefstijl, doe wat je wilt, maak mij niet uit, doe normaal tegen mij, meer niet. Religie, is jou keus, moet jezelf weten, val mij er alleen niet lastig mee. Partnerkeus, ik denk dat ik liberaler ben dan menig anderen, die vanuit geloof, al mensen/sexe uitsluiten!

    Waar zeg ik dat ik voor LR ben?
    Je weet gewoon dat je niets meer te zeggen hebt, ik paradeer jou redeneringen, waardoor die inhoudsloos zijn. Argumenten, voorbeelden, die kan je niet geven, het is gespui in de loze ruimte!

    Schijnbaar heb je een zonnesteek of dergelijke opgelopen tijdens het warme weer, want groter onzin kan je niet uitkramen!

 • Ik hoop dat de nieuwe wethouders de smaak van allochtone burgers ook respecteert qua uitgaan en dansgelegenheden.
  Er zit namelijk een gróót verschil bijvoorbeeld tussen “romantische muziek in het park”en de daarbij liefhebbende aanhang en animo en het Zomercarnaval en de liefhebbende aanhang en animo.
  Zijn TWEE verschillende doelgroepen.

  Ik neem aan dat men wel meteen begrijpt wat ik bedoel.
  Nu heb je een enkel cafe of lounge verder weg gestopt in een wijk uit het zicht van het centrum,maar klaagvolk probeert ook deze zaken dicht te krijgen.

  Eigenlijk zouden elke dag talloze grote groepen allochtonen die hippe terasjes moeten opgaan om erbij te horen als Rotterdammer..moet je kijken hoe snel de hippe expats weer klagen..
  Daarom laat de hippe expat maar lekker engels kletsen met zijn/haar hippe androgene cut zittend op een klein bistrostoeltje,maar geef de andere burgers met migranten achtergrond ook een barkruk om met zijn/haar gespierde kont op te zitten lekker in het centrum!

  Gewoon Rotterdam voor ons allemaal

  • Jij weet echt niet waar je het over hebt!!!

   Witte de Wit is zo enorm divers. Shouwburgplein zit ook gewoon een turks restaurant, aziatisch, italiaans.

   ‘Eigenlijk zouden elke dag talloze grote groepen allochtonen die hippe terasjes moeten opgaan om erbij te horen als Rotterdammer’
   Ga eens kijken bij Schouwburgplein, ik kom er erg vaak langs, gister een super divers publiek, autochtoone/allochtoon alles zat er. Blij dat er kunstgras ligt, kinderen kunnen lekker op hun blote voeten spelen, vallen ze, dan hebben ze geen schaafwonden. Er wordt gevoetbald, zeer
   gezellig!

   Wat is er mis met de straten die ik noem? Kan een Turk geen koffie/thee/fris/biertje doen bij De Witte Aap om er maar één te noemen? Of bij Bar 3, Rotown. Dat is net als zeggen dat een autochtoon iemand niets te zoeken heeft bij Bazar, een niet Griek niets te zoeken heeft bij een Grieks restaurant. Is hiphop alleen voor gekleurde mensen? Mogen blanken daar niet naar luisteren?
   Stap eens uit je hokje, er gaat een wereld voor je open.

   Het is niet aan de gemeente om dansgelegenheden voor ‘allochtonen’ te exploiteren. Zitten een aantal Turkse restaurants in het centrum, Kruiskade vol met ‘allochtone’ winkels.
   Er zijn een aantal sisha lounges in het centrum.
   Bij Eendrachtsplein zit een nachtclub, zeer gewild bij een zeer divers publiek.
   Zuidplein Theater programmeert heel divers.

   Is het ook niet zo dat men heel erg in hun eigen omgeving/cultuur/afkomst blijft hangen?!

   Zo grappig om jou zo tegenstijdig te zien redeneren.
   LR wilt meer diversiteit in winkel aanbod, die vind het te buitenlands in sommige wijken, daar ben jij tegen, maar andersom wil je het wel.

 • Wat een vlijt, erg goed geschreven en op één bestuurder na wordt niemand gespaard, hoewel de één meer en de ander (veel) minder, naar het lijkt afhankelijk van de politieke smaak van de auteur.

  Voor de oplettende lezer steekt Mark Hoogstad -niet voor de eerste keer- zijn bewondering voor Nourdin El Ouali, ‘een bevlogen en belezen analyticus’, niet onder stoelen of banken. En heeft Judith Bokhove, een laffe vazal van Jesse (vrije interpretatie), een mes in de rug gestoken van de nieuwe Messias, no pun intended.

  Dat is dan ook imho de zwakte van de verder heerlijk smeuïge publicaties van Mark Hoogstad;
  de scheidslijn tussen journalistiek en ‘activisme’ blijkt dun.

  PS Goed dat Mark het voor velen onbegrijpelijke ‘Sexy Sextet’ nader verklaart. Het was ‘gekscherend’ bedoeld. Oké, lullen we niet meer over.

 • Sorry iets te snel.
  Laten we Said Kasmi niet vergeten (nooit in mijn klas gehad trouwens!)

  Zijn vooruitstrevende partij geeft bij gelijke bekwaamheid de voorkeur aan een vrouw.
  Chantal Zeegers is academica en ervaren bestuurster in de politiek en het bedrijfsleven.
  Ze heeft meer stemmen gehaald dan Said en kijk meneer kiest voorzichzelf. En de dociele fractie (over vier jaar ik misschien) stemt er mee in!

 • Ja als er een afspiegelingscollege had gekomen met LR dan had DENK en NIDA ook in diezelfde afspiegeling moeten komen…..en daar zat hem de kneep.

  Om die reden kon men LR óók niet toelaten als DENK en NIDA er niet in mochten simpel.Hiervoor moest een oplossing komen,en LR heeft dus een offer gebracht..door er dan ook maar uit te gaan
  Dat weet LR wel,ondertussen zijn ter compensatie wel een boel standpunten overeind gebleven en zijn ook de LR aanhang blij dat door deze LR stap partijen DENK en NIDA er ook niet in komen..

 • Als men Said er niet in had willen hebben was ie er ook echt niet in geweest.
  Zo overtuigend komt die man niet over,lijkt mij meer een excuustruus.
  Werd enorm aangehaald in de media,en ik dacht wie is dat die Said?
  En toen bij debatten dacht ik WTF…dat debatteren kan ik beter.
  Dus ja zit er toch een allochtoon in he? (als ie maar doet en zegt wat de partij wil)..doet ie wel!
  Anders vliegt ie er als nog snel uit denk ik

 • Het meest intrigerende aan dit stuk (alleen doorgebladerd) zijn Marks bronnen.
  Bij die onderhandelingen hebben een aantal lekken gezeten. Leuk voor zo’n gezelschap om te weten, dat niets geheim zal blijven. dat enkelen liever met de pers praten, dan zich aan de afspraken te houden.
  De mail van Kathmann is ook al uitgelekt aan dagblad 010.

  O ja, verder is natuurlijk de hekel die Mark aan Joost heeft een duidelijke leidraad: niet erg professioneel !
  Merkwaardig die voorkeur voor el Ouali. Volgens bronnen uiterst onbetrouwbaar (zie onder)Misschien kent Mark het begrip Takiyya niet.

  http://www.carelbrendel.nl/2018/03/11/rotterdam-nida-en-de-moslimbroeders-de-organisaties-en-dwarsverbanden/

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam