Ga naar de inhoud

De gemengde wijk: het medicijn om uit je bubbel te komen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

We leven meer en meer in onze eigen bubbel. Tegelijk blijkt uit het onderzoek ‘Thuis in mijn stad’ dat veel Rotterdammers een diverse stadsbevolking als positief ervaren. We vroegen een gebiedsontwikkelaar, een woningcorporatie en een bewoner wat een gemengde buurt voor hen betekent.

Je hebt vast ook zo’n buurman die altijd voorbij loopt en nooit gedag zegt. Zou je met hem naar de film gaan? Voor degenen die wel durven zet de Pleinbioscoop deze zomer zogenaamde ‘bubbelbrekers’ in, met het doel allerlei verschillende Rotterdammers met elkaar in contact te brengen. Als je aantoont dat je buren bent dan mag je samen gratis naar de film. Ook kan je op het festival meedoen aan een blind date om een filmmaatje te scoren. De initiatieven spelen in op het gevoel dat we langs elkaar heen leven, zeker als je buur qua achtergrond, leeftijd of cultuur veel van je verschilt. Zijn wijken met een gestuurde mix van inwoners een oplossing om tegenstellingen te overbruggen?

Thuisgevoel

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Zonder gentrificatie zou De Kaap nog steeds een puinzooi zijn. Wat gentrificatie veroorzaakte in die buurt was, dat de wijk JUIST GEMENGD werd.

  Putsebocht/Dordtselaan, voorbeeld hoe een wijk een puinzooi werd doordat een groep weg trok vanwege de gemengdheid omdat men hun identiteit verloren met hun wijk.

  Het onderzoek is ook kul. Voordat de Rotterdamwet er was had je al die bewegingen al, maar men vertrok ook om een beter toekomst voor hun kind te creeeren ipv te blijven wonen in de puinzooi in Paperclip bijvoorbeeld. Jongeren die niet aan woning komen, dat creeert de overheid en dat is al voordat de Rotterdamwet er was.

  Waar komen al die wiite onderzoekers en schrijvers vandaan en met welke lepel zijn zij opgegroeid.
  Mis heel vaak de realiteit. Dromen mag iedereen, maar werkelijkheid is wat anders

 • Ik vind dat we ons moeten sterk maken voor de opheffing van het kraakverbod. De jeugd heeft dan een kans zich creatief te ontwikkelen in plaats van allerlei nonsense baantjes voor minimumloon te moeten doen om de huisbaas/makelaar zijn dikke buik te spekken. En Havensteder maakt het geen r**t uit of de Gijsingflats gesloopt gaan worden of niet.

  • Kraken? We leven in 2018, geen 1980. De jeugd leeft op snapchat, instagram, altijd opzoek naar het perfecte plaatje van het goede leven. Die zitten niet te wachten op een of ander aftands pand met geen of slechte voorzieningen.

   Kijk om je heen en je ziet ontelbaar voorbeelden van jeugd die de maakbaarheid van het leven omarmen. Misschien zit niet iedereen op de zoveelste burgerbar of koffietent te wachten of het retrokledingwinkeltje met ouwe meuk die je zelf niet meer draagt maar de jeugd ontplooit zich wel.

 • Over woonbeleid door Havensteder in Tuindorp Vreewijk wil ik het volgende opmerken.
  Zowel op de vragenlijst van Havensteder geven toekomstige bewoners, gewenste, antwoorden. Het huurcontract, met daarin de regels wordt ondertekend.
  Bewoners houden zich niet aan de regels. Er vindt geen handhaving plaats door de corporatie.
  Zowel het aanvraagformulier als het huurcontract heeft op deze manier geen enkele waarde.
  De verhuisbewegingen worden groter. De menging lukt niet op deze manier. En de leefbaarheid in Tuindorp Vreewijk gaat achteruit.

  • Beste mevrouw Vulto, dank voor de reactie op de alinea over Vreewijk – ik ben benieuwd op welke manier de leefbaarheid in de wijk achteruit gaat?
   Ik maak uit uw reactie op dat nieuwe bewoners, hoewel zeggen graag een huis in het tuindorp te willen bewonen, in de praktijk geen boodschap hebben aan de manier waarop mensen met elkaar in Vreewijk samenwonen.
   Is het simpelweg een kwestie van de regels (beter) handhaven of heeft u ook andere voorstellen die ervoor zorgen dat de leefbaarheid niet achteruit gaat?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? Ook de architecten van Platform Woonopgave worstelen met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures