Ga naar de inhoud

Hoe Hotel New York ons de ogen opende voor het hart van Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een kwarteeuw geleden was hotel New York een gewaagde onderneming, herinnert Stefaan Vanderstappen zich. Een die van de Maas weer een levensader maakte, die de stad verbindt in plaats van verdeelt.

F1040036_1

Voor we het restaurant verlaten, kan ik niet laten om nog even met mijn neus boven de oesterbar te hangen. Diep haal ik adem. Ik snuif de geuren van kokkels, scheermessen en zeekraal tot in de diepste poriën van mijn neus. Mijn dinergezelschap port in mijn rug, ze geven me een zetje richting uitgang. Ze willen het niet meemaken dat ik als toetje nog een paar oesters naar binnen slurp.

Vanavond staat het geluk aan onze kant. We confisqueren de laatste vrije strandstoelen op het grasveld op de kop van de pier. Schuin aan de overkant zal de oranjekleurende zon zich zo te rusten leggen. Dat heeft ze verdiend nadat ze ons de hele dag met haar weldadige warmte heeft bediend. Het Maaswater klotst tegen de kade. Een forse tanker vaart onze kant op. De motor sputtert en stottert. Hij moet er flink aan trekken om zich tegen de stroom in te laveren. De watertaxi’s daarentegen boren zich schijnbaar moeiteloos door de golfslag. Boven ons krijsen tientallen meeuwen.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Maar dat is toch juíst het ding met de ‘verjupping’ .. dat geld komt vaak juist niet bij de kleine ondernemer of minder bedeelde inwoners vd stad terecht… dat geld blijft circuleren in andere segmenten. Dus uiteindelijk profiteert er altijd een bepaalde groep van de ‘verjupping’ en dat zijn vaak de juppen zelf.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures