In 2006 kreeg het ontwerp van het Afrikaanderpark nog een architectuurprijs. Twaalf jaar later is de wijk in transformatie en vraagt de gemeente zich af of het park nog voldoet. Vers Beton dook op een hete woensdagmiddag het park in om te vragen: moet het park op de schop?
“Als je rond het jaar 2000 ’s ochtends het Afrikaanderpark inliep, kon je de lege spuiten uit de bosjes vissen”, vertelt wijkmanager Taco Pennings. “Er was veel winkelleegstand in de omliggende straten. Hierdoor ontbraken de ‘ogen op de straat’ en vermeden mensen het park. Dankzij vele investeringen in veiligheid is het aantal incidenten sterk afgenomen. Nu ontstaat er ruimte voor een gesprek met de bewoners en kunnen we langzaam samen bouwen aan vertrouwen.”
Al 9 reacties — discussieer mee!
Ik krijg hier zo ontzettend de tiefus van in. Tot voor een paar jaar geleden wilde men nog niet dood gevonden worden in het park. Met twee jaar zwoegen heeft Ster Op Zuid in de slipstream van Ons Theehuis met het openlucht theater van het park een place-to-be gemaakt. En ja hoor, de aasgieren strijken alweer neer om het park voor de groot-Rotterdamse gedachte te claimen. Als het zo moet, laat onze eigen meeuwen en ratten dan maar zitten.
Het is Afrikaanderplein, en niet het Afrikaanderpark.
Een ruimte met zoveel asfalt en een beetje groen kun je toch niet serieus een park noemen.
Zou Martin Knuijt van OKRA landschapsarchitecten iets kunnen vertellen over het podium dat onder water staat in het park?
“ In de zomer zijn er in het park inderdaad aardig wat optredens, tentoonstellingen en food-festivals. `
Ha Frank,
Bovengeciteerde zin is zeker aan Stichting Ster op Zuid toe te schrijven!
Ook vandaag werd er weer prachtig gedanst en gemusiceerd in het park dankzij de organisatie van Ster op Zuid!
Maar brainstormen en/of vergelijken voor verbetering/verandering kan toch geen kwaad?
Als het park nog beter benut kan worden waarom niet?
Ik mijn reactie probeerde ik bezwaar te maken tegen de badinerende toon waarmee over Afrikaanders gesproken wordt. Het ademt een sfeer dat de bewoners 17 jaar geleden de input hebben gegeven waardoor het park een mislukking is geworden. Daarmee is de ronde die afgelopen winter is gehouden onder parkgebruikers meteen gediskwalificeerd. Er is door bewoners de afgelopen jaren ontzettend veel energie geinvesteerd in het park om het cultureel en sociaal aantrekkelijk te maken. Er is een duidelijk programma van wensen, belangrijkste is om aan te sluiten bij die zuiderlingen van alle culturen die de Afrikaanderwijk zo’n waardevol gemeleerd gebied maken. Die nieuwe koopkrachtige groep die de huizen langs de Laan op Zuid komt wonen is dan meer dan welkom om in te schuiven. Overigens ben ik teruggekropen in het proces waarlangs dit artikel is totstandgekomen. Bij de bronnen is Ster op Zuid wel degelijk genoemd als waardevolle factor in de ontwikkeling van het plein, namen en telefoonnummers zijn aan de schrijvers ter hand gesteld. Men koos er blijkbaar voor om aan het handje van een ambtenaar een rondleiding te consumeren. Mag als voorbeeld gesteld worden van luie en gemakzuchtige journalistiek die zich voor een karretje laat spannen
22 augustus – in de tekst heb ik na contact met de organisatie van het Openlucht theater Afrikaanderwijk een wijziging gemaakt: het was namelijk niet de wijkraad die iedere woensdag vergadert bij het Theehuis maar de organisatie van het Openlucht theater Afrikaanderwijk.
Ik woon al 30 jaar met heel veel plezier in deze wijk; hier kun je jezelf zijn en is de diversiteit van de bevolking het grootste pluspunt. Helaas heb ik het park nooit aantrekkelijk gevonden om tijd door te brengen. Bij nat weer (lees 9 maanden per jaar) is het gras een grote plas. De vogels zorgen voor een onvoorstelbare poepproductie waardoor je nooit zonder smurrie het park verlaat.
Ondanks dat ik het ontwerp begrijp, mis ik toch meer groen zoals bomen, bloemen, hoge grassoorten, kortom een wat meer fantasierijkere en uitnodigendere omgeving dan wat het nu is. Mogelijk ook wat meer speelsere hoogtes in het grasgebied. Heuveltjes waar kinderen vanaf kunnen rennen of zich achter kunnen verstoppen. Het is nu een kale vlakte en nodigt niet uit om specifiek daar te ontspannen.
Wel uiteraard blij met alle activiteiten en initiatieven vanuit de wijk ín het park. Zonder participatie van wijkbewoners geen betrokkenheid en grotere kans op achteruitgang van het gebied.
er ligt geen podium in het water, hooguit de dragers daarvan.
Een bloeiend initiatief in het Afrikaanderpark is de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, waarover geen woord gesproken wordt. Een plek waar zeer veel activiteiten worden georganiseerd, educatie plaats vindt en een collectie van meer dan 800 verschillende soorten planten heeft en de vele bomen niet te vergeten. De tuin ontvangt regelmatig bezoekers vanuit de buurt en van ver daar buiten en heeft, naast vele andere organisaties en bewoners, een voorstel voor het park bij de gemeente neergelegd en ja, deze plek heeft zeker een nieuwe visie en meer groen nodig. Heel erg tof dat er steeds meer leuke activiteiten plaats vinden, zoals de vele leuke muzikale zondagen.