Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Alle seinen staan op rood, maar het stadsbestuur gaat samen met de organisatie stug door. De Rotterdamse burger mag straks voor dit fiasco betalen.

Ik heb het natuurlijk over Feyenoord City. Feyenoord City: de verlossing voor Feyenoord dat weer mee wil doen met de nationale top én de redding van het net zo aanmodderende Zuid. Ons nieuwe megaproject met gigantische financiële en emotionele belangen.

Subtopper

Vooropgesteld: ik houd van Feyenoord. Ik ben een jongen van Zuid en zie niets liever dan een prachtig nieuw stadion aan het water, ingebed in een mooi stedelijk gebied. Juist daarom maak ik mij grote zorgen over dit plan. Het doortastende rapport van Tsjalle van der Burg (Universiteit Twente) schiet de business case helemaal lek. En ook de uitgelekte opnames van een presentatie van de financieel directeur Carl Berg stellen niet gerust.

Kort samengevat: de inkomsten worden te hoog ingeschat, de kosten te laag en de aansluiting met het spelersbudget met de Nederlandse top (Ajax en PSV) is onhaalbaar. En dat is niet verrassend want in de kern is het probleem dat een Nederlandse subtopper een van de duurste stadions van Europa wil neerzetten.

Opstelling

Ambities zijn belangrijk. Dromen. Durven. Doen. Natuurlijk. Wij zijn Rotterdam. Maar ik heb weinig vertrouwen in de mensen die nu aan de knoppen zitten. Als we de opstelling doornemen dat zijn zij de zwakste schakel.

Om te beginnen wethouder Adriaan Visser (D66). Bij Eneco vond hij nog dat de commerciële activiteiten van het bedrijf niet passen bij het risicoprofiel van de gemeente. Maar met 48 miljoen Rotterdamse euro’s in dit megaproject steken heeft hij geen moeite. Als het stadion straks failliet gaat, mag de belastingbetaler ervoor opdraaien. Dat de wethouder laconiek reageert op de berichtgeving rondom de businesscase en de raad maar matig van informatie voorziet, wekt geen vertrouwen.

Uitzicht

Dan het Feyenoordbestuur. Het bedrijf Feyenoord draait maar matig. Met de bezoekersaantallen, tv-gelden en de enorme supportersbase zou deze club structureel beter moeten presteren dan PSV en AZ. Maar het lukt Feyenoord om bestuur op bestuur geld te verliezen. In de afgelopen 33 jaar is Feyenoord slechts drie keer kampioen geworden. PSV is in dezelfde tijd met een dertig procent kleiner stadion veertien keer vaker kampioen geworden. Alles wijst erop dat deze club niet een nieuw stadion, maar een nieuw en vakkundig bestuur nodig heeft. Er is geen enkele garantie dat een bestuurskamer met uitzicht over de Maas zal leiden tot betere resultaten.

Ik kan me betere investeringen van gemeenschapsgeld voorstellen. Het lijkt me dus beter dat Feyenoord een goedkoop stadion neerzet dat twintig of dertig jaar meegaat. Pas als de resultaten ernaar zijn, mag het doorgroeien naar een nieuwer en groter stadion. Laat Feyenoord eerst maar bewijzen het waard te zijn, voor het failliet raakt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Nick
  Nick

  Weer lekker makkelijk de schreeuwende opinie volgen hoor.

  Volgens mij vergeet de schrijver dat Feyenoord kortgeleden een schuld had van 43 miljoen en recent 2 nieuwe accomodaties heeft aangekocht.
  Dat stadion van PSV is inderdaad 30% kleiner, maar heeft veel meer businessmogelijkheden, waardoor meer inkomsten mogelijk zijn. Kijk naar Juve: Een kleiner stadion maar wel een enorme verhoging van stadioninkomsten.
  Natuurlijk oliedom om een ‘goedkoop’ stadion neer te zetten trouwens. Ten eerste zal ook hiervoor enorm veel moeten gebeuren om dit mogelijk te maken (mobiliteit, uitkopen bedrijven, hoge bouwkosten) OF zal De Kuip moeten verdwijnen. Ten tweede moet je dan over 20/30 jaar weer een nieuw stadion bouwen.

  Veel media zien dit project mislukken en ‘als een fiasco’ maar de realiteit is dat als de businesscase gewoon positief wordt beoordeeld, is er niks aan de hand. Dat er gesleuteld moet worden aan het project lijkt mij niet meer dan logisch. Enige wat echt zorgelijk is, is de communicatie vanuit Feyenoord. Maar laat de wethouder daar nu juist een lans voor hebben gebroken gisteren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.