Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Rotterdam, het is tijd voor een nieuwe nachtburgemeester

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week zegt Tara: het Rotterdamse uitgaansleven kan wel wat steun gebruiken. Rotterdam snakt naar een nieuwe nachtburgemeester!

Zoals wel vaker, had Rotterdam de primeur. In de jaren ’70 werd Jules Deelder als eerste tot nachtburgemeester benoemd. Niemand minder dan zijn fietsenmaker bedacht de eretitel. Hij zag Deelder vaak rond het avonduur de deur uitgaan, om pas tegen het ochtendgloren weer thuis te komen. ‘Hij waakte over de nacht’, aldus de tweede nachtburgemeester van Nederland, de Haagse René Bom, die zijn titel van Deelder ontving.

Onze Jules was de eerste en dat is meer dan prijzenswaardig. De lering uit andere steden is echter dat het nachtburgemeesterschap een functie kan zijn waar het hele nachtleven zich aan omhoog trekt. Zo maakt Bom – na een kwart eeuw in zijn functie – zich nog steeds publiekelijk druk over mensen die boven een café gaan wonen en vervolgens de ene na de andere klacht indienen over geluidsoverlast. In Amsterdam pleitten voormalig nachtburgemeesters Isis van der Wel en Mirik Milan voor de invoering van 24-uursvergunningen. Burgemeester Van der Laan was ontvankelijk voor het pleidooi van zijn nachtelijke collega’s en dat resulteerde in vergunningen voor tien zaken, waaronder drie clubs.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam