Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Zoals wel vaker, had Rotterdam de primeur. In de jaren ’70 werd Jules Deelder als eerste tot nachtburgemeester benoemd. Niemand minder dan zijn fietsenmaker bedacht de eretitel. Hij zag Deelder vaak rond het avonduur de deur uitgaan, om pas tegen het ochtendgloren weer thuis te komen. ‘Hij waakte over de nacht’, aldus de tweede nachtburgemeester van Nederland, de Haagse René Bom, die zijn titel van Deelder ontving.

Onze Jules was de eerste en dat is meer dan prijzenswaardig. De lering uit andere steden is echter dat het nachtburgemeesterschap een functie kan zijn waar het hele nachtleven zich aan omhoog trekt. Zo maakt Bom – na een kwart eeuw in zijn functie – zich nog steeds publiekelijk druk over mensen die boven een café gaan wonen en vervolgens de ene na de andere klacht indienen over geluidsoverlast. In Amsterdam pleitten voormalig nachtburgemeesters Isis van der Wel en Mirik Milan voor de invoering van 24-uursvergunningen. Burgemeester Van der Laan was ontvankelijk voor het pleidooi van zijn nachtelijke collega’s en dat resulteerde in vergunningen voor tien zaken, waaronder drie clubs.

Verschraald nachtleven

In Rotterdam weten we inmiddels hoe het nachtleven verschraalde, om de laatste jaren voorzichtig op te bloeien. Sinds afgelopen weekeinde is er zelfs elke zaterdag weer een grote nachtclub open. Oude tijden herleven, beamen de bezoekers die massaal verrukt zijn over de grandeur van Ted’s Now&Wow. Juist nu heeft onze stad een ambassadeur nodig die – met legitieme status – deze ontwikkeling monitort, vooruit helpt en misstanden aan de kaak stelt richting zijn collega: Aboutaleb.

Het is geen geheim dat onder het zero tolerance-bewind van onze burgemeester de Rotterdamse uitgaans- en horecascene het zwaar te verduren heeft. Juist daarom heeft hij een goed geïnformeerd zwaargewicht uit het circuit nodig om hem van repliek te dienen. Niets dan respect voor Deelder, maar de keren dat hij de laatste jaren het nieuws haalde was met een geslaagde prank en de verkoop van zijn huis. Daarom vind ik het tijd om het stokje door te geven. Omdat een nachtburgemeester midden in het nachtleven zou moeten staan en discussies hoort aan te zwengelen.

Maar aan wie, is dan de vraag. Welnu, laten we daar Deelder zelf én de professionals over beslissen. De mensen die verantwoordelijk zijn voor de nieuwe energie in het nachtleven, zoals Kristian de Leeuw en Jetti Scheffers (BAR), Karim Soliman (Rotterdam Rave), Frankie Dros (Blijdorp Festival), Guido van Dieren (BIRD), Aziz Yagoub (Annabel), Joris van Dongen (Vibes) etc. etc.

Ik zou alvast een nominatie willen doen: Benny Rodrigues. Omdat hij buitengewoon ervaren, veelzijdig én sympathiek is. Benny is zowel het perfecte visitekaartje als de man die het versnipperde uitgaansleven in Rotterdam zou kunnen verenigen. Ahmed Abouteleb en Benny Rodrigues, die samen over onze stad waken. Dat bekt niet alleen lekker, dat is een garantie op een stad waarin ook het nachtleven in de toekomst veilig gesteld is.

UPDATE 17-10-2018

De huiskantine is een verkiezing begonnen om een nieuwe actieve nachtburgemeester te vinden. Op hun facebookpagina schrijven ze “De Nachtburgemeester is regelmatig aanwezig bij debatten, vergaderingen en lezingen die te maken hebben met de nachthoreca in de stad. De Nachtburgemeester zal worden gekozen door middel van stemmen en een vakjury. Binnenkort maken wij de kandidaten voor de functie van nachtburgemeester bekend op onze website en social media kanalen.” Meer informatie: www.nachtburgemeestervanrotterdam.nl

Support Tara!


Tara heeft nog meer te zeggen over het uitgaansleven. Wil je daarover lezen? Word Supporter van Vers Beton en zorg ervoor dat we dit stuk kunnen schrijven. #fundeerjemening

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.