Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Rotterdam, het is tijd voor een nieuwe nachtburgemeester

Elke vrijdag serveren De Beste Stuurlui een prikkelende opinie voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week zegt Tara: het Rotterdamse uitgaansleven kan wel wat steun gebruiken. Rotterdam snakt naar een nieuwe nachtburgemeester!

Zoals wel vaker, had Rotterdam de primeur. In de jaren ’70 werd Jules Deelder als eerste tot nachtburgemeester benoemd. Niemand minder dan zijn fietsenmaker bedacht de eretitel. Hij zag Deelder vaak rond het avonduur de deur uitgaan, om pas tegen het ochtendgloren weer thuis te komen. ‘Hij waakte over de nacht’, aldus de tweede nachtburgemeester van Nederland, de Haagse René Bom, die zijn titel van Deelder ontving.

Onze Jules was de eerste en dat is meer dan prijzenswaardig. De lering uit andere steden is echter dat het nachtburgemeesterschap een functie kan zijn waar het hele nachtleven zich aan omhoog trekt. Zo maakt Bom – na een kwart eeuw in zijn functie – zich nog steeds publiekelijk druk over mensen die boven een café gaan wonen en vervolgens de ene na de andere klacht indienen over geluidsoverlast. In Amsterdam pleitten voormalig nachtburgemeesters Isis van der Wel en Mirik Milan voor de invoering van 24-uursvergunningen. Burgemeester Van der Laan was ontvankelijk voor het pleidooi van zijn nachtelijke collega’s en dat resulteerde in vergunningen voor tien zaken, waaronder drie clubs.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam