Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Voor Klaas heiligt het doel de middelen

De Beste Stuurlui serveren weer wekelijks prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Marianne schrok deze week van Klaas Dijkhoff’s idee om criminelen in probleemwijken harder te straffen. Er zit een “Verlichtingsfilosofie” achter waar we ons zorgen over moeten maken, vindt zij.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
beeld: Mark van Wijk

In de ochtend voor de Algemene Beschouwingen deelde Klaas Dijkhoff in het AD zijn nieuwe integratieplannen. Naar voorbeeld van Deens antigetto-beleid wil Dijkhoffprobleemwijken hard aanpakken, met maatregelen zoals verplichte kinderopvang voor Nederlandse taal- en cultuurlessen en zwaardere straffen tegen criminaliteit. Het betreft wijken waar meer dan vijftig procent van de bewoners een niet-Westerse achtergrond heeft, de criminaliteit en werkeloosheid hoog liggen en het opleidingsniveau laag is.

Dijkhoff’s actie wordt bestempeld als een afleidingsmanoeuvre voor de dividendkwestie en als PVV-corvee. Mijn collega vond dat ik er geen Beste Stuurlui aan moest wijden want dat zou precies zijn wat hij wil: aandacht. Maar dit plan verdient onze aandacht, zeker in een diverse stad als Rotterdam die kampt met langdurige armoede en taalachterstand. Vincent Karremans van de Rotterdamse VVD steunt het voorstel. We zouden oprecht angst moeten voelen voor de laatdunkende houding van de VVD tegenover de rechtstaat.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures