Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Voor Klaas heiligt het doel de middelen

De Beste Stuurlui serveren weer wekelijks prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Marianne schrok deze week van Klaas Dijkhoff’s idee om criminelen in probleemwijken harder te straffen. Er zit een “Verlichtingsfilosofie” achter waar we ons zorgen over moeten maken, vindt zij.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
beeld: Mark van Wijk

In de ochtend voor de Algemene Beschouwingen deelde Klaas Dijkhoff in het AD zijn nieuwe integratieplannen. Naar voorbeeld van Deens antigetto-beleid wil Dijkhoffprobleemwijken hard aanpakken, met maatregelen zoals verplichte kinderopvang voor Nederlandse taal- en cultuurlessen en zwaardere straffen tegen criminaliteit. Het betreft wijken waar meer dan vijftig procent van de bewoners een niet-Westerse achtergrond heeft, de criminaliteit en werkeloosheid hoog liggen en het opleidingsniveau laag is.

Dijkhoff’s actie wordt bestempeld als een afleidingsmanoeuvre voor de dividendkwestie en als PVV-corvee. Mijn collega vond dat ik er geen Beste Stuurlui aan moest wijden want dat zou precies zijn wat hij wil: aandacht. Maar dit plan verdient onze aandacht, zeker in een diverse stad als Rotterdam die kampt met langdurige armoede en taalachterstand. Vincent Karremans van de Rotterdamse VVD steunt het voorstel. We zouden oprecht angst moeten voelen voor de laatdunkende houding van de VVD tegenover de rechtstaat.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures