Ga naar de inhoud

De junk die met de taxi naar de methadonpost werd gebracht

Straatarts Michelle-Aimée deelt maandelijks verhalen uit haar werk in Rotterdam. Deze maand belicht zij vreemde ethische casussen die het Recht op Gezondheid teweegbrengt.

De verantwoordelijkheid die de patiënt moet dragen voor zijn eigen gezondheid, is steeds vaker onderwerp van debat. Overheid, zorgverzekeraars en werkgevers discussiëren over waar die verantwoordelijkheid uit moet bestaan. En over welke consequenties `ongezond gedrag’ zou moeten hebben. In de praktijk blijkt deze discussie loos gebrabbel, doordat de patiënt met het in de grondwet opgenomen Recht op Gezondheid veel macht heeft gekregen.

Al een tijdje begeleid ik een man met een heroïneverslaving. Hij is een overlever. Inmiddels is hij 55-plus en ben ik ervan overtuigd dat hij de komende twintig jaar er ook wel bij sprokkelt. Gevoed door een egoïsme dat alleen een verslaafde kan hebben, weet hij iedereen te bewegen om te krijgen wat hij wil.

Hij balanceert op dat interessante randje van antisociaal en charmant. Hij weet precies wanneer hij welke kant moet inzetten. Als hij iets wil, zit er geen rem op. Hij blijft voor je neus staan en loop je weg, dan gaat hij mee. Rijd je weg, dan blijft hij bellen. Neem je niet op, dan dreigt hij met een klacht. Of heeft hij pijn op de borst, en mogelijk een hartinfarct. Huisartsen hebben de plicht vierentwintig uur per dag bereik te zijn. Dat klopt, en dat weet hij.

Deze meneer wordt ook ouder, en dat levert een bijzondere situatie op. Hij heeft pijnlijke gewrichten, zware benen en is kortademig bij inspanning. Naast zijn actieve heroïne verslaving krijgt hij een onderhoudsdosering methadon. Maar door zijn kwalen is hij niet in staat naar de methadonpost te reizen met het OV. Autorijden mag hij niet vanwege zijn verslaving. En methadon mag ook niet door een mantelzorger worden gehaald omdat je zelf de eerste gift moet innemen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures