Ga naar de inhoud

De junk die met de taxi naar de methadonpost werd gebracht

Straatarts Michelle-Aimée deelt maandelijks verhalen uit haar werk in Rotterdam. Deze maand belicht zij vreemde ethische casussen die het Recht op Gezondheid teweegbrengt.

De verantwoordelijkheid die de patiënt moet dragen voor zijn eigen gezondheid, is steeds vaker onderwerp van debat. Overheid, zorgverzekeraars en werkgevers discussiëren over waar die verantwoordelijkheid uit moet bestaan. En over welke consequenties `ongezond gedrag’ zou moeten hebben. In de praktijk blijkt deze discussie loos gebrabbel, doordat de patiënt met het in de grondwet opgenomen Recht op Gezondheid veel macht heeft gekregen.

Al een tijdje begeleid ik een man met een heroïneverslaving. Hij is een overlever. Inmiddels is hij 55-plus en ben ik ervan overtuigd dat hij de komende twintig jaar er ook wel bij sprokkelt. Gevoed door een egoïsme dat alleen een verslaafde kan hebben, weet hij iedereen te bewegen om te krijgen wat hij wil.

Hij balanceert op dat interessante randje van antisociaal en charmant. Hij weet precies wanneer hij welke kant moet inzetten. Als hij iets wil, zit er geen rem op. Hij blijft voor je neus staan en loop je weg, dan gaat hij mee. Rijd je weg, dan blijft hij bellen. Neem je niet op, dan dreigt hij met een klacht. Of heeft hij pijn op de borst, en mogelijk een hartinfarct. Huisartsen hebben de plicht vierentwintig uur per dag bereik te zijn. Dat klopt, en dat weet hij.

Deze meneer wordt ook ouder, en dat levert een bijzondere situatie op. Hij heeft pijnlijke gewrichten, zware benen en is kortademig bij inspanning. Naast zijn actieve heroïne verslaving krijgt hij een onderhoudsdosering methadon. Maar door zijn kwalen is hij niet in staat naar de methadonpost te reizen met het OV. Autorijden mag hij niet vanwege zijn verslaving. En methadon mag ook niet door een mantelzorger worden gehaald omdat je zelf de eerste gift moet innemen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures