Ga naar de inhoud

De Peperklip: wonen in ‘een slecht imago’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sinds de oplevering in 1982 is het enorme woongebouw in Feijenoord een begrip in de Nederlandse woningbouw. Een groep studenten deed er een half jaar lang onderzoek: “Met dit gebouw stellen we de vraag naar betaalbare woningen ter discussie.”

In het voorjaar van 2018 deden de studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst in een ‘atelier’ onderzoek naar het immense woongebouw aan de Rosestraat in Feijenoord. Dat gebeurde op uitnodiging van de eigenaar, woningcorporatie Vestia die plannen heeft voor verduurzaming door middel van een groen dak, en de gemeente Rotterdam, eigenaar van het binnenterrein. Vestia stelde een leegstaande woning beschikbaar, waar de studenten werkten, vergaderden en zelfs logeerden. Tegelijk met de opknapbeurt wil de eigenaar namelijk de betrokkenheid van de bewoners bij het gebouw en elkaar vergroten. De vraag aan de studenten: hoe pak je dat aan?

Wie denkt dat een onderzoek door de Academie voor Bouwkunst tot een ontwerp voor een gebouw of verbouwing zal leiden, zit ernaast. Hidde van der Grind (stedenbouwkundig ontwerper) en Umut Türkmen (architect) dompelden zich onder in de wereld van de Peperklip en zagen er een metafoor in voor de uitdagingen die op veel andere plekken in de stad spelen. Het resultaat is een manifest met de titel: Pleidooi voor het groots experimenteren – De Peperklip als pionier voor het betaalbaar wonen in de stad. Ze pleiten voor een mentaliteitsverandering ten opzichte van betaalbare huisvesting. De Peperklip fungeert in het pleidooi als inspiratiebron, speelveld en personage.

DSC05755885
beeld: Frank Hanswijk

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures