Sinds de oplevering in 1982 is het enorme woongebouw in Feijenoord een begrip in de Nederlandse woningbouw. Een groep studenten deed er een half jaar lang onderzoek: “Met dit gebouw stellen we de vraag naar betaalbare woningen ter discussie.”
In het voorjaar van 2018 deden de studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst in een ‘atelier’ onderzoek naar het immense woongebouw aan de Rosestraat in Feijenoord. Dat gebeurde op uitnodiging van de eigenaar, woningcorporatie Vestia die plannen heeft voor verduurzaming door middel van een groen dak, en de gemeente Rotterdam, eigenaar van het binnenterrein. Vestia stelde een leegstaande woning beschikbaar, waar de studenten werkten, vergaderden en zelfs logeerden. Tegelijk met de opknapbeurt wil de eigenaar namelijk de betrokkenheid van de bewoners bij het gebouw en elkaar vergroten. De vraag aan de studenten: hoe pak je dat aan?
Wie denkt dat een onderzoek door de Academie voor Bouwkunst tot een ontwerp voor een gebouw of verbouwing zal leiden, zit ernaast. Hidde van der Grind (stedenbouwkundig ontwerper) en Umut Türkmen (architect) dompelden zich onder in de wereld van de Peperklip en zagen er een metafoor in voor de uitdagingen die op veel andere plekken in de stad spelen. Het resultaat is een manifest met de titel: Pleidooi voor het groots experimenteren – De Peperklip als pionier voor het betaalbaar wonen in de stad. Ze pleiten voor een mentaliteitsverandering ten opzichte van betaalbare huisvesting. De Peperklip fungeert in het pleidooi als inspiratiebron, speelveld en personage.
Nog geen reactie — begin de discussie!