Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In het voorjaar van 2018 deden de studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst in een ‘atelier’ onderzoek naar het immense woongebouw aan de Rosestraat in Feijenoord. Dat gebeurde op uitnodiging van de eigenaar, woningcorporatie Vestia die plannen heeft voor verduurzaming door middel van een groen dak, en de gemeente Rotterdam, eigenaar van het binnenterrein. Vestia stelde een leegstaande woning beschikbaar, waar de studenten werkten, vergaderden en zelfs logeerden. Tegelijk met de opknapbeurt wil de eigenaar namelijk de betrokkenheid van de bewoners bij het gebouw en elkaar vergroten. De vraag aan de studenten: hoe pak je dat aan?

Wie denkt dat een onderzoek door de Academie voor Bouwkunst tot een ontwerp voor een gebouw of verbouwing zal leiden, zit ernaast. Hidde van der Grind (stedenbouwkundig ontwerper) en Umut Türkmen (architect) dompelden zich onder in de wereld van de Peperklip en zagen er een metafoor in voor de uitdagingen die op veel andere plekken in de stad spelen. Het resultaat is een manifest met de titel: Pleidooi voor het groots experimenteren – De Peperklip als pionier voor het betaalbaar wonen in de stad. Ze pleiten voor een mentaliteitsverandering ten opzichte van betaalbare huisvesting. De Peperklip fungeert in het pleidooi als inspiratiebron, speelveld en personage.

DSC05755885
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina