Ga naar de inhoud

De Shell-wolk waar niemand zich druk om maakte

Ferrie Weeda neemt de lezer maandelijks mee in zijn blik op de stad. Toen hij terugkwam van vakantie eind augustus hing er iets in de lucht. Al dagen. Maar Rotterdammers hadden zo hun eigen bezigheden.

De hond heeft honger. Tijdens de vakantie at ie niet. Drie weken karren door de bergen, elke twee dagen een andere plek. Veel te spannend en de haarspeldbochten maakten ‘m misselijk. De hond is blij thuis te zijn en eet gulzig z’n bak leeg. De baas heeft meer moeite met aarden.

Na drie weken buitenland is Rotterdam vertrouwd – maar er hangt iets in de lucht. Letterlijk. De lucht is verstikkend. Je ruikt de vervuiling, je proeft de vervuiling, en – schokkend! – je ziet de vervuiling. Boven de Shell-raffinaderij in Pernis hangt al drie dagen een wolk. Stationair. Eén Shell-wolk in een helder blauwe lucht. Vorige week was er een storing. Nu braakt de schoorsteen op de Vondelingenplaat onophoudelijk grijs-gele rook uit. De affakkeltoren ernaast is ronduit angstaanjagend. Hij spuwt vlammen tot tientallen meters hoog. Ik ben gebiologeerd door de Shell-wolk, maar de hond vraagt om voer.

De beste hondenbrokken koop je op Zuid. Je neemt bus 44 door de Maastunnel naar de Wolphaertsbocht. De tunnel is echter afgesloten en de metro is gesperd bij Rijnhaven. Ik neem een omweg via Hoogvliet, dan kan ik ook de Shell-schoorsteen van dichtbij zien. De metro duikt door de Beneluxtunnel. Naast mij zit een jongeman, type klassieke godenzoon. Hij leest een antiquarische editie van Dante’s ‘Goddelijke komedie’. In het Italiaans. In de metro naar Spijkenisse. Geen tijd om me te verwonderen – het inferno van Shell doemt op.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam