Ga naar de inhoud

Wie wordt de nieuwe stadsdichter van Rotterdam? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nog een paar maanden en dan is Derek Ottes regeerperiode als stadsdichter ten einde. Over zijn opvolging wordt druk gespeculeerd. Vers Beton doet een duit in het zakje vol geroezemoes en vroeg zes Rotterdammers uit het poëziecircuit wie zíj voor zouden dragen.

Het is niet te missen dat Derek Otte de huidige stadsdichter van Rotterdam is. Zijn gedichten prijken op gebouwen, hij duikt overal op en doet mee aan diverse projecten in en voor de stad. Maar in januari zit zijn ‘regeerperiode’ erop, na twee jaar. In januari 2019 wordt de nieuwe stadsdichter uitgeroepen die de periode 2019-2020 in zal vullen. De presentatie van de nieuwe stadsdichter vindt – naar verwachting – plaats op Gedichtendag, donderdag 31 januari aanstaande in het Bibliotheek Theater.

Wie kiest dan eigenlijk de nieuwe Derek Otte? De stadsdichter wordt op voordracht van een adviescommissie benoemd door het college van burgemeesters en wethouders. De commissie bestaat uit leden die expertise op het gebied van poëzie combineren met kennis van en een brede blik op de stad. Deze keer zijn dat: Bas Kwakman, directeur van Poetry International, Giel van Strien, directeur van Passionate Bulkboek en Diana Chin-a-Fat, beleidsadviseur bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, onder andere op het gebied van letteren.

Welke namen zoemen er nu rond in het wereldje? Poëzieliefhebbers Renato Proper en Mirthe Smeets vroegen een zestal actievelingen uit het Rotterdamse poëzielandschap naar hun gedroomde kandidaten.

Eerste stadsdichter Jeroen Naaktgeboren kiest: Miguel Santos, Myrte Leffring, Jos Knoop of Gino van Weenen

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam