Ga naar de inhoud

Wie wordt de nieuwe stadsdichter van Rotterdam? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nog een paar maanden en dan is Derek Ottes regeerperiode als stadsdichter ten einde. Over zijn opvolging wordt druk gespeculeerd. Vers Beton doet een duit in het zakje vol geroezemoes en vroeg zes Rotterdammers uit het poëziecircuit wie zíj voor zouden dragen.

Het is niet te missen dat Derek Otte de huidige stadsdichter van Rotterdam is. Zijn gedichten prijken op gebouwen, hij duikt overal op en doet mee aan diverse projecten in en voor de stad. Maar in januari zit zijn ‘regeerperiode’ erop, na twee jaar. In januari 2019 wordt de nieuwe stadsdichter uitgeroepen die de periode 2019-2020 in zal vullen. De presentatie van de nieuwe stadsdichter vindt – naar verwachting – plaats op Gedichtendag, donderdag 31 januari aanstaande in het Bibliotheek Theater.

Wie kiest dan eigenlijk de nieuwe Derek Otte? De stadsdichter wordt op voordracht van een adviescommissie benoemd door het college van burgemeesters en wethouders. De commissie bestaat uit leden die expertise op het gebied van poëzie combineren met kennis van en een brede blik op de stad. Deze keer zijn dat: Bas Kwakman, directeur van Poetry International, Giel van Strien, directeur van Passionate Bulkboek en Diana Chin-a-Fat, beleidsadviseur bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, onder andere op het gebied van letteren.

Welke namen zoemen er nu rond in het wereldje? Poëzieliefhebbers Renato Proper en Mirthe Smeets vroegen een zestal actievelingen uit het Rotterdamse poëzielandschap naar hun gedroomde kandidaten.

Eerste stadsdichter Jeroen Naaktgeboren kiest: Miguel Santos, Myrte Leffring, Jos Knoop of Gino van Weenen

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam