Ga naar de inhoud

Winne: “Muziek moet verbinden, maar mag ook tegen schenen trappen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vanavond trapt Winne zijn tour af in een uitverkocht Annabel. We spraken de Rotterdamse rapper over zijn nieuwe plaat, de staat van Nederlandse hiphop en zijn eigen persoonlijke groei.

M8A8626WEB-Willem-de-Kam
beeld: Willem de Kam

Sinds zijn debuutalbum Winne Zonder Strijd in 2009 heeft de Rotterdamse rapper Winne niet stilgezeten. Hij bracht de mixtape So So Lobi uit, speelde met de rapgroep Opgezwolle, was lid van het hiphopcollectief Great Minds, ging lesgeven aan de Herman Brood Academie, en richtte zijn eigen label Couture 33 op, waar aanstormend Rotterdams talent centraal staat. Toch liet een tweede album onder eigen naam lange tijd op zich wachten.

Na een tussenpoos van negen jaar is het er toch nog van gekomen: Oprecht Door Zee werd afgelopen augustus uitgebracht. In scherpe en tegelijk warme raps vertelt de 40-jarige Winne over verschillende fases in zijn leven, waarbij persoonlijke themaʼs steeds terugkeren: identiteit en het zoeken naar verbinding. Met vele gastbijdragen, van o.a. Fresku, Emms (Broederliefde), Kempi en stadsdichter Derek Otte, is het een bijzonder gelaagd album geworden: open, veelkleurig en diepgaand. De bijbehorende tour door Nederland en België, die vanavond in Annabel afgetrapt wordt, is al vrijwel uitverkocht.

Ik spreek Winne op een terras aan het Schouwburgplein in Rotterdam. Nog voordat het interview is begonnen, stapt een langsrijdende kwieke oma van haar fiets en vraagt Winne een handtekening voor haar kleinzoon. Ook gaat ze met de rapper op de foto. Zij heeft haar kleinzoon, zo vertelt ze, pas ook al kunnen verblijden met een handtekening van Robin van Persie. Het is veelzeggend: jong, oud, hiphop, voetbal (onlangs waren Winne en Ronnie Flex het gezicht voor de lancering van het nieuwe Feyenoord-thuistenue) – het komt bij Winne als vanzelfsprekend samen. Zoals hij rapt in het openingsnummer van zijn kersverse album: “All aboard, oprecht door zee.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures