Ga naar de inhoud

Winne: “Muziek moet verbinden, maar mag ook tegen schenen trappen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vanavond trapt Winne zijn tour af in een uitverkocht Annabel. We spraken de Rotterdamse rapper over zijn nieuwe plaat, de staat van Nederlandse hiphop en zijn eigen persoonlijke groei.

M8A8626WEB-Willem-de-Kam
beeld: Willem de Kam

Sinds zijn debuutalbum Winne Zonder Strijd in 2009 heeft de Rotterdamse rapper Winne niet stilgezeten. Hij bracht de mixtape So So Lobi uit, speelde met de rapgroep Opgezwolle, was lid van het hiphopcollectief Great Minds, ging lesgeven aan de Herman Brood Academie, en richtte zijn eigen label Couture 33 op, waar aanstormend Rotterdams talent centraal staat. Toch liet een tweede album onder eigen naam lange tijd op zich wachten.

Na een tussenpoos van negen jaar is het er toch nog van gekomen: Oprecht Door Zee werd afgelopen augustus uitgebracht. In scherpe en tegelijk warme raps vertelt de 40-jarige Winne over verschillende fases in zijn leven, waarbij persoonlijke themaʼs steeds terugkeren: identiteit en het zoeken naar verbinding. Met vele gastbijdragen, van o.a. Fresku, Emms (Broederliefde), Kempi en stadsdichter Derek Otte, is het een bijzonder gelaagd album geworden: open, veelkleurig en diepgaand. De bijbehorende tour door Nederland en België, die vanavond in Annabel afgetrapt wordt, is al vrijwel uitverkocht.

Ik spreek Winne op een terras aan het Schouwburgplein in Rotterdam. Nog voordat het interview is begonnen, stapt een langsrijdende kwieke oma van haar fiets en vraagt Winne een handtekening voor haar kleinzoon. Ook gaat ze met de rapper op de foto. Zij heeft haar kleinzoon, zo vertelt ze, pas ook al kunnen verblijden met een handtekening van Robin van Persie. Het is veelzeggend: jong, oud, hiphop, voetbal (onlangs waren Winne en Ronnie Flex het gezicht voor de lancering van het nieuwe Feyenoord-thuistenue) – het komt bij Winne als vanzelfsprekend samen. Zoals hij rapt in het openingsnummer van zijn kersverse album: “All aboard, oprecht door zee.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat gebeurt er tijdens de zittingsdagen van het hoger beroep in de historische Klimaatzaak tegen…

  Datum:
 • De Kronieken is de culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Inge Janse spreken iedere maand in de Doelen Studio met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

  Venue: De Doelen Studio
  Datum:
 • Zijn de vele burgercollectieven in Rotterdam de missing link tussen inwoners en overheid? Hoogleraar Tine De Moor neemt je in de 20e editie van de Rotterdamlezing mee op een tocht langs Rotterdamse initiatieven om duurzame energie, passende zorg en groene, eetbare voedselbossen samen te regelen, waar de overheid die kansen laat liggen.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam