Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
M8A8626WEB-Willem-de-Kam
Beeld door: beeld: Willem de Kam

Sinds zijn debuutalbum Winne Zonder Strijd in 2009 heeft de Rotterdamse rapper Winne niet stilgezeten. Hij bracht de mixtape So So Lobi uit, speelde met de rapgroep Opgezwolle, was lid van het hiphopcollectief Great Minds, ging lesgeven aan de Herman Brood Academie, en richtte zijn eigen label Couture 33 op, waar aanstormend Rotterdams talent centraal staat. Toch liet een tweede album onder eigen naam lange tijd op zich wachten.

Na een tussenpoos van negen jaar is het er toch nog van gekomen: Oprecht Door Zee werd afgelopen augustus uitgebracht. In scherpe en tegelijk warme raps vertelt de 40-jarige Winne over verschillende fases in zijn leven, waarbij persoonlijke themaʼs steeds terugkeren: identiteit en het zoeken naar verbinding. Met vele gastbijdragen, van o.a. Fresku, Emms (Broederliefde), Kempi en stadsdichter Derek Otte, is het een bijzonder gelaagd album geworden: open, veelkleurig en diepgaand. De bijbehorende tour door Nederland en België, die vanavond in Annabel afgetrapt wordt, is al vrijwel uitverkocht.

Ik spreek Winne op een terras aan het Schouwburgplein in Rotterdam. Nog voordat het interview is begonnen, stapt een langsrijdende kwieke oma van haar fiets en vraagt Winne een handtekening voor haar kleinzoon. Ook gaat ze met de rapper op de foto. Zij heeft haar kleinzoon, zo vertelt ze, pas ook al kunnen verblijden met een handtekening van Robin van Persie. Het is veelzeggend: jong, oud, hiphop, voetbal (onlangs waren Winne en Ronnie Flex het gezicht voor de lancering van het nieuwe Feyenoord-thuistenue) – het komt bij Winne als vanzelfsprekend samen. Zoals hij rapt in het openingsnummer van zijn kersverse album: “All aboard, oprecht door zee.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Erik-Brus

Erik Brus

Auteur

Erik Brus is schrijver en journalist. Hij schreef met Fred de Vries het boek ‘Gehavende stad, muziek en literatuur in Rotterdam van 1960 tot nu’ (2012). In 2015 verscheen het mede door hem samengestelde boek ‘Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80’. In 2016 was hij samensteller van ‘Sleutelaar worden: herinneringen van en aan een zwijgende dichter’, en in 2017 van ‘Vaan nu – C. B. Vaandrager met andere ogen’.

Profiel-pagina
willem_profielfoto

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina