Ga naar de inhoud

De kloof van Coolhaveneiland

Ferrie Weeda neemt de lezer maandelijks mee door de stad. Het borrelt en gist in Coolhaveneiland, de wijk waar hij woont en opgroeide. Zijn wijk balanceert tussen de werelden van de Feyenoord Street League en die van bakfietsmoeders. Een akelig incident deed deze week de bom barsten.

Ferrie schrijverscolumn
beeld: Elzeline Kooy

“Drukken! DRUKKEN! Breed! PAAAASEN! Achter je NAJIB! Achter je!” Coolhaveneiland speelt uit tegen Bospolder en het gaat niet goed. Buurvrouw Clemmy, coach van team Kapelplein, zucht diep. “Ze luisteren niet.” De strijd is ook oneerlijk, want de kinderen van Bospolder zijn veel groter. Bovendien let de scheids niet goed op. “Het is een spel, maar het moet wél eerlijk gaan.”

Mijn wijk, Coolhaveneiland, speelt voor het eerst mee in de Feyenoord Street League. Onder de naam ‘FC Kapel’ – thuisbasis Kapelplein – gaan de voetballertjes de strijd aan met de andere teams van Rotterdam-West. De jongens én meisjes zijn supertrots op hun Feyenoord-shirts. De begeleiding vanuit de club is professioneel.

De Street League biedt letterlijk een alternatief voor de wetten en verleidingen van de straat, gericht op kinderen uit sociaal zwakkere wijken. Respect, regels, sociale vaardigheden en maatschappelijke betrokkenheid zijn net zo belangrijk als het sportieve aspect. De lokale Albert Heijn sponsort het team met fruit en flesjes water. De kinderen gaan klusjes doen in de buurt. Bovendien neemt coach Clemmy ze mee naar de afdeling oncologie van Erasmus MC. “Ze gebruiken het woord ‘kanker’ in elke zin. Dat moet stoppen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam