Ga naar de inhoud

DNA maakt de conclusie ijzersterk: Albert B. doodde Berendina en Francis — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Achttien jaar celstraf krijgt Albert B. De rechtbank acht bewezen dat hij verantwoordelijk is voor het vermoorden van Berendina Stijger in 1990 en Francis Garcia-Hofland in 1991. “U bent als een razende tekeer gegaan.”

“Ik zeg het maar gelijk”, begint voorzittend rechter Jacco Janssen. “Het vonnis is bijna gelijk aan de eis van de officier van justitie. Achttien jaar celstraf krijgt u.”

Een zucht van verlichting gaat door de afgeladen rechtszaal, een aantal aanwezigen klapt aarzelend. Als de rechter wil uitleggen hoe deze uitspraak verder verloopt, onderbreekt Albert B. hem.

“Ik heb constant doorgegeven dat ik van begin af aan ben tegengewerkt. Al mijn gegevens zijn vernietigd.”

Gedurende het vonnis onderbreekt hij de rechter vaker, die daar steeds gedecideerder korte metten mee maakt, tot hij met een ‘ssst’-geluid Albert B. simpelweg tot zwijgen maant. “Uit alles blijkt dat u het niet eens bent met wat wij hier concluderen. Ik moet nu het voorlezen van dit vonnis afmaken, dat is mijn plicht. Daarna kunt u met uw advocaat bespreken wat u gaat doen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures