Ga naar de inhoud

Groene toekomst: de haven van Babel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoe verduurzamen we de haven? Inge Janse sprak met dertig betrokkenen en begrijpt sindsdien iets beter waarom vergroenen zo moeilijk is.

Dit artikel hoort bij de serie van Vers Beton over de vergroening van de Rotterdamse haven. Ik liet eerder zien dat dit industriegebied van grote invloed is op de Nederlandse CO2-uitstoot. Ook bracht ik in kaart welke plannen er bestaan om de haven te verduurzamen.

Hoe verduurzaam je? De vraag klinkt simpel, maar wordt al snel zeer complex. Want hoe sluit je kolencentrales? Hoe realiseer je CO2-opslag? Hoe laat je raffinaderijen overstappen op groene elektriciteit? Hoe zet je biobased grondstoffen in? Neem die kolencentrales. Je kunt zeggen: gewoon sluiten. Maar wat doe je met de mensen die er werken? Wie betaalt de financiële compensatie voor de eigenaar? Hoe kom je aan de vervangende energie voor de afnemers van de centrale? En hoe voorkom je dat een nóg vuilere bruinkoolcentrale in Duitsland het werk gewoon overneemt? Mensen die de grote keuzes maken voor verduurzaming, zoals bedrijven en politici, worden continu geconfronteerd met dat soort vragen.


RM_Groene-toekomst4

beeld: Rémon Mulder

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam