Hoe verduurzamen we de haven? Inge Janse sprak met dertig betrokkenen en begrijpt sindsdien iets beter waarom vergroenen zo moeilijk is.
Dit artikel hoort bij de serie van Vers Beton over de vergroening van de Rotterdamse haven. Ik liet eerder zien dat dit industriegebied van grote invloed is op de Nederlandse CO2-uitstoot. Ook bracht ik in kaart welke plannen er bestaan om de haven te verduurzamen.
Hoe verduurzaam je? De vraag klinkt simpel, maar wordt al snel zeer complex. Want hoe sluit je kolencentrales? Hoe realiseer je CO2-opslag? Hoe laat je raffinaderijen overstappen op groene elektriciteit? Hoe zet je biobased grondstoffen in? Neem die kolencentrales. Je kunt zeggen: gewoon sluiten. Maar wat doe je met de mensen die er werken? Wie betaalt de financiële compensatie voor de eigenaar? Hoe kom je aan de vervangende energie voor de afnemers van de centrale? En hoe voorkom je dat een nóg vuilere bruinkoolcentrale in Duitsland het werk gewoon overneemt? Mensen die de grote keuzes maken voor verduurzaming, zoals bedrijven en politici, worden continu geconfronteerd met dat soort vragen.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Mooi initiatief! Ben benieuwd wat jullie ophalen.
Tip: de aanstaande nationale omgevingsvisie (NOVI) heeft energietransitie als een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda staan. Een mogelijke directe koppeling van windmolenparken met de grote industrie in Rotterdam is daarin een belangrijke gedachte. https://denationaleomgevingsvisie.nl/actueel/artikelen+en+blogs/1156387.aspx
Observatie: in alle drie de “talen” is het uiteindelijk toch altijd weer de techniek die het moet doen. Het zijn de keuzes rondom wel/niet toepassen, het tempo waarin, de ruimte impact die het heeft en de profijten en nadelen ervan voor verschillende bevolkingsgroepen en sectoren die de grote verschillen opleveren.
Ha, bedankt voor je feedback!
Ja, de Novi (en de Omgevingswet; zie ook helemaal onderaan https://www.versbeton.nl/2018/10/groene-toekomst-hoe-stoot-je-minder-co2-uit/) bieden inderdaad kansen/ruimte. Ik ben daar niettemin niet per se heel hoopvol over, omdat kansen er feitelijk altijd zijn. Het is vooral aan de overheid om stelling te nemen. Zo’n Novi en/of Omgevingswet is dan vooral een instrument om er invulling aan te geven. Maar alles staat of valt met de intentie.
En dat geldt ook voor je (zeer terechte) observatie over techniek. Het verminderen van CO2 op papier is het probleem niet. De techniek is er (hoewel vaak nog in kinderschoenen), en zetten we daar serieus op in, dan groeit het vanzelf en in een moordtempo door naar volwassen schoeisel (zie ook batterijen, windmolens, zonnepanelen, et cetera). Maar ja. Dan moeten er wél eerst keuzes gemaakt worden. En daar zit volgens mij het probleem. Nederland Polderland is gewoon niet zo goed in knopen doorhakken die pijn doen. Stel je voor!