Voor de harddenkende Rotterdammer

Dit artikel hoort bij de serie van Vers Beton over de vergroening van de Rotterdamse haven. Ik liet eerder zien dat dit industriegebied van grote invloed is op de Nederlandse CO2-uitstoot. Ook bracht ik in kaart welke plannen er bestaan om de haven te verduurzamen.

Hoe verduurzaam je? De vraag klinkt simpel, maar wordt al snel zeer complex. Want hoe sluit je kolencentrales? Hoe realiseer je CO2-opslag? Hoe laat je raffinaderijen overstappen op groene elektriciteit? Hoe zet je biobased grondstoffen in? Neem die kolencentrales. Je kunt zeggen: gewoon sluiten. Maar wat doe je met de mensen die er werken? Wie betaalt de financiële compensatie voor de eigenaar? Hoe kom je aan de vervangende energie voor de afnemers van de centrale? En hoe voorkom je dat een nóg vuilere bruinkoolcentrale in Duitsland het werk gewoon overneemt? Mensen die de grote keuzes maken voor verduurzaming, zoals bedrijven en politici, worden continu geconfronteerd met dat soort vragen.

RM_Groene-toekomst4
Beeld door: beeld: Rémon Mulder

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont op Kop van Zuid. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
Avatar-remon-mulder

Rémon Mulder

Illustrator

Rémon Mulder (1994) is een dromer en een tekenaar. Hij houdt zich als stedenbouwkundige graag bezig met de stad. Hij gebruikt zijn tekeningen tijdens het ontwerpen om de verbeelding van de toeschouwer aan te wakkeren, en een toekomstige wereld te onthullen.

Profiel-pagina