Ga naar de inhoud

Groene toekomst: Hoe stoot je minder CO2 uit? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Voordat we inzoomen op de Rotterdamse plannen, analyseer ik wat de bestaande acties zijn om Nederland minder CO2 te laten uitstoten. De overheid wil daarin ver gaan, maar de betrokken bedrijven zetten hier veel vraagtekens bij.

Dit artikel hoort bij de serie van Vers Beton over de vergroening van de Rotterdamse haven. In het eerste artikel lees je dat de bijdrage van de Rotterdamse industrie aan de CO2-uitstoot in Nederland enorm is (17%), en dat dit vooral komt door kolencentrales en olieraffinaderijen.

Minder CO2 uitstoten. Dát is een van de grote uitdagingen, zowel voor de Rotterdamse haven als de rest van Nederland. Maar hoe realiseer je dat? Het meest overkoepelende plan voor CO2-reductie is te vinden in het Regeerakkoord 2017 – 2021 (pdf) van het huidige kabinet, dat veel plannen bevat om tussen nu en 2030 CO2 te besparen. Het grote doel daarbij is in 2030 (in vergelijking met ijkjaar 1990) 49% minder broeikasgas uit te stoten (oftewel 56 megaton, een hoeveelheid CO2 waarvoor je een jaar lang 2800 miljoen (!) bomen nodig hebt om het op te nemen). In juni dit jaar werd dit doel uitgebreid met de ambitie om tot 55% besparing te komen. De hiervoor verantwoordelijke Klimaatwet (met daarin “harde, afrekenbare milieudoelen”, ondersteund door de meeste politieke partijen) moet alleen nog wel geaccepteerd worden door de Eerste Kamer. In 2019 besluiten de senatoren of de Klimaatwet er echt komt.

RM_Groene_toekomst3

beeld: Rémon Mulder

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures