Ga naar de inhoud

Groene toekomst: Hoeveel CO2 stoten we hier uit? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Inge Janse doet onderzoek naar de verduurzaming van de Rotterdamse haven. In dit artikel zetten we Rotterdam in perspectief: Hoeveel CO2 stoten we in Rotterdam uit in vergelijking met de rest van Nederland en de wereld? Waar valt dus de meeste winst te halen?

De industrie in de Rotterdamse haven neemt 17% van de Nederlandse CO2-uitstoot op zich, en 92% van die in Rotterdam. Dat is vooral te danken aan de aanwezige kolencentrales en olieraffinaderijen. De afstand tussen de huidige situatie en de duurzame doelen is enorm.

CO2. Je ziet het niet, je ruikt het niet, je voelt het niet. Abstracte materie dus. Daarom duik ik eerst de cijfers in. Want om iets te kunnen zeggen over de invloed van de Rotterdamse haven op het milieu, is het van belang dat duidelijk is hoeveel CO2 we hier precies uitstoten, en wie dat doet. Ik kijk daarvoor eerst naar de wereldwijde CO2-uitstoot, en zoom daarna stap voor stap in op Rotterdam en haar haven.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures