Ga naar de inhoud

Het recht om dood te gaan

Straatarts Michelle-Aimée deelt maandelijks verhalen uit haar werk in Rotterdam. Deze keer: hoe ze steeds vaker wordt geconfronteerd met patiënten die vinden dat zij recht hebben op euthanasie.

Op dinsdagmiddag word ik gebeld door een arts van de levenseindekliniek. Een patiënt heeft een verzoek ingediend voor euthanasie. Ik zie in haar dossier dat ze midden tachtig is maar verder nooit een beroep doet op onze praktijk en niet met ziektes bekend is. Ik ga bij haar langs. De sfeer is gespannen. Ze vertelt dat zij niet kan lopen door zenuwschade in haar benen, en dat ze het zat is afhankelijk te zijn van thuiszorg die steeds op wisselende momenten komen. 

Ik probeer dieper op haar lijden in te gaan. Maar ze reageert minachtend: zíe je dan niet dat ze lijdt? Waarom die onzinnige vragen? De patiënt voegt er aan toe dat zij lid is van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde en euthanasie verklaring ingevuld heeft. Graag één maal euthanasie, morgen.

De afgelopen jaren word ik steeds vaker geconfronteerd met patiënten die heel duidelijk vinden dat zij een recht hebben op euthanasie. Een verklaring, een lidmaatschap, een penning: het zou voldoende moeten zijn. Patiënten lijken niet op de hoogte van de veel striktere voorwaarden.

De beoordeling en begeleiding van een euthanasie is dan ook vaak heel uitdagend. Eind vorig jaar deed ik een euthanasie bij
een patiënt met uitgezaaide kanker. Het kennismakingsgesprek verloopt stroef. Weer wordt de euthanasieverklaring op tafel gelegd als een soort uitgeknipte coupon: ze weet nog niet wanneer ze het wil, maar met de verklaring op de plank is ze er in ieder geval zeker van dat ze het direct kan krijgen als ze het wil. Ik ervaar haar in de gesprekken als veeleisend. Als ik haar in de visiteagenda zie staan voel ik een weeïg gevoel in mijn onderbuik. Ik probeer me hier overheen te zetten. Een naderende dood haalt vaak niet het beste in mensen naar boven.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam