Ga naar de inhoud

Licht, lucht en ruimte — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam is kampioen van de stedelijke leegte. Dat je van leegtes kunt genieten zou je in Rotterdam haast vergeten. Gelukkig herinnert de Amsterdamse Wibautstraat door het contrast met de volgepropte binnenstad, aan de gelukzalige ervaring van ruimte.

Winy_maas_036-kopieren
beeld: Frank Hanswijk

Lopend over de Wibautstraat in Amsterdam, overvalt mij steevast een herkenbaar stedelijk gevoel. Het is er doorgaans stil en aangenaam. Waarom? De straat is lang en breed, de bouwblokken groot en er stopt zelfs een metro. Het lijkt Rotterdam wel!

Als het aankomt op woonwijken, hecht ik bijzonder aan de theorie van Jane Jacobs. Zij pleitte voor aangename, bewandelbare steden, ontworpen voor de menselijke maat. Dat is de Wibautstraat niet. Op de vierbaansweg met brede middenberm, in jargon een ‘Parkway’, bevind je je als voetganger niet bepaald in een beschutte omgeving. Maar is dat erg?

Wandelend over de Wibautstraat, hoef je niet om zwermen appende toeristen heen, de stoep is lekker breed. Verder heb je op de fietspaden overzicht zodat je alle trage Obike-bestuurders moeiteloos passeert. Tot slot zitten er in de voor Amsterdamse begrippen kolossale gebouwen allerlei gezellige stadse functies als restaurants en bedrijfsruimten voor startup-hubs.

En dat in die ogenschijnlijk onpersoonlijke kantoorgebouwen uit de jaren zestig en zeventig! Een aantal slimme ondernemers gooide er een likje verf en wat neonletters tegenaan. Aan de gebouwen mankeerde niet zoveel, die bleken prima te opnieuw te gebruiken in een andere functie.

De herwaardering voor de Wibautstraat is van recente jaren. Daarvoor vonden de meeste Amsterdammers de straat helemaal niks – en misschien is dat nu nog steeds zo. Zo’n brede weg met lompe, betonnen kolossen, dat lijkt meer op Rotterdam; die ongezellige stad waar zo weinig te beleven valt.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures