Ga naar de inhoud

Minicollege: wat betekent de nieuwe verscheidenheid voor het samenleven in Rotterdam?

Rotterdam is divers en wordt steeds diverser. Wat betekent dit voor het samenleven in de stad? Socioloog Godfried Engbersen legt in dit minicollege uit dat ‘samenleven met veel verscheidenheid ingewikkelder is’ maar zeker niet onmogelijk.

beeld: youtu.be

Engbersen is één van de opstellers van het WRR-rapport ‘De nieuwe verscheidenheid’ dat Stef Blok gebruikte ter verdediging van zijn omstreden uitspraken over de niet-vreedzame natuur van multiculturele samenlevingen. Blok heeft het rapport verkeerd geïnterpreteerd, maar, zo stelt Engbersen, dat neemt niet weg dat de nieuwe verscheidenheid nieuwe problemen oplevert die we moeten adresseren. ‘We zien dat mensen zich onveiliger voelen in buurten met meer verscheidenheid en dat is enigszins zorgwekkend.’

In dit minicollege benadrukt Engbersen dat we verder moeten kijken dan de klassieke migrantengroepen uit Indonesië, Suriname, Turkije en Marokko. De meeste nieuwe migranten komen uit totaal andere landen, zoals Polen, Syrië en Duitsland. Deze nieuwe verscheidenheid betekent dat Rotterdam moet kunnen omgaan met steeds wisselende migrantengroepen. Engbersen adviseert daarbij de gemeente om de publieke ruimte ‘diversiteitsproof’ te maken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam