Ga naar de inhoud

Minicollege: wat betekent de nieuwe verscheidenheid voor het samenleven in Rotterdam?

Rotterdam is divers en wordt steeds diverser. Wat betekent dit voor het samenleven in de stad? Socioloog Godfried Engbersen legt in dit minicollege uit dat ‘samenleven met veel verscheidenheid ingewikkelder is’ maar zeker niet onmogelijk.

beeld: youtu.be

Engbersen is één van de opstellers van het WRR-rapport ‘De nieuwe verscheidenheid’ dat Stef Blok gebruikte ter verdediging van zijn omstreden uitspraken over de niet-vreedzame natuur van multiculturele samenlevingen. Blok heeft het rapport verkeerd geïnterpreteerd, maar, zo stelt Engbersen, dat neemt niet weg dat de nieuwe verscheidenheid nieuwe problemen oplevert die we moeten adresseren. ‘We zien dat mensen zich onveiliger voelen in buurten met meer verscheidenheid en dat is enigszins zorgwekkend.’

In dit minicollege benadrukt Engbersen dat we verder moeten kijken dan de klassieke migrantengroepen uit Indonesië, Suriname, Turkije en Marokko. De meeste nieuwe migranten komen uit totaal andere landen, zoals Polen, Syrië en Duitsland. Deze nieuwe verscheidenheid betekent dat Rotterdam moet kunnen omgaan met steeds wisselende migrantengroepen. Engbersen adviseert daarbij de gemeente om de publieke ruimte ‘diversiteitsproof’ te maken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam