Ga naar de inhoud

Na de sloop op Zuid: kan Vreewijk de vraag naar huurwoningen opvangen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veel bewoners in Rotterdam-Zuid moeten vanwege sloop de woning uit. Zij willen graag op Zuid blijven, in de buurt van hun werk en sociale relaties. Is Tuindorp Vreewijk in staat een nieuw thuis te bieden aan huurders?

Sinds kort is het duidelijk wat de uitvoering van de Woonvisie betekent voor huurders in de Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk en Charlois. In deze zogenaamde ‘focuswijken’ heeft de gemeente met woningcorporaties een ambitieus sloop- en renovatieprogramma. Er komen middeldure huur- en koopwoningen voor terug. Het gevolg: het is steeds moeilijker voor huurders met een laag inkomen om een woning te vinden op Zuid.

Tuindorp Vreewijk ligt vlakbij de focuswijken. Omdat er veel huurwoningen staan, kan het honderd jaar oude tuindorp misschien uitkomst bieden in de acute vraag naar huurwoningen. Als je nog nooit in Vreewijk bent geweest, moet je écht eens gaan kijken. Het is niet spectaculair, zoals de Wilhelminapier. Je zult Vreewijk niet zo makkelijk op een site van Rotterdam Marketing vinden. Maar ook in Vreewijk bonkt het hart van Rotterdam, een groen hart welteverstaan.

De aanleg van Vreewijk zorgde ruim honderd jaar geleden voor een ware revolutie in de woningbouw: de huizen hadden elk een tuin en stonden aan overdadig groene singels. Een aantal voorname liberale denkers stampte deze ‘gezonde stad’ avant la lettre met eigen middelen uit de grond. Het wijkontwerp was een antwoord op de uitbreidingswijken die dicht tegen de Rotterdamse haven aan waren gebouwd. Hoewel de woningen in Vreewijk voor arbeiders bestemd waren, bood de gemengde wijk ook plek aan de middenklasse van onderwijzers, ambtenaren en ziekenhuispersoneel.

IMG_9525c
beeld: Florine van Rees

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam