Ga naar de inhoud

Ongevraagd en welgemeend advies aan de nieuwe Fotomuseumdirecteur — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Recent werd bekend dat Birgit Donker, Ruud Visschedijk opvolgt als directeur van het Nederlands Fotomuseum. Wat vinden Rotterdamse fotografen eigenlijk van het museum?

Donker was van 2006 tot 2010 was hoofdredacteur van het NRC. Zij was met 41 jaar toen de jongste én de eerste vrouw om die plek in te nemen bij de grote dagbladen van Nederland. In 2010 stapte ze op na een conflict over de koers van de krant met uitgever Gert-Jan Oelderik. Vervolgens werd Donker directeur van het Mondriaan Fonds, het stimuleringsfonds voor kunst en erfgoed in Nederland. Daar vertrekt ze om vanaf 15 november in Rotterdam aan de slag te gaan. Met zo’n CV heeft ze het misschien niet nodig, maar om Donker vast op weg te helpen geven we haar graag wat welgemeend maar ongevraagd advies met hulp van een aantal Rotterdamse fotografen.

Eerst even over het Fotomuseum zelf: het instituut heeft een grote eigen collectie, waaronder 166 volledige archieven van fotografen. Het presenteert jaarlijks meerdere tentoonstellingen van uiteenlopende soorten fotografie. Maar het beheert ook auteursrechten van fotografen en heeft een eigen restauratieatelier. Het is een relatief jong museum, dat in 2003 ontstond na het samenvoegen van het Nederlands foto-instituut, het Nederlands fotoarchief en het Nationaal fotorestauratieatelier. Het was in eerste instantie gevestigd in het voormalige NRC-pand in de Witte de Withstraat, en verhuisde in 2007 naar het Las Palmasgebouw op de Wilhelminapier.

Las Palmas
beeld: Ossip van Duivenbode

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures