Ga naar de inhoud

Sabrina Starke: “Identiteit wordt ook gevormd door de keuzes die je zelf maakt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Al tien jaar is Rotterdamse zangeres Sabrina Starke een stabiele factor in het Nederlandse muzieklandschap. We spraken haar over haar zesde plaat Underneath The Surface, die in september verscheen, tegelijk met de opening van haar bijbehorende expositie in TENT Rotterdam.

Sabrina_001
beeld: Khalid Amakran

Sabrina Starke is weliswaar niet bekend geworden om grote hits of streamingrecords, maar wist een decennium lang consequent hoge ogen te gooien bij muziekcritici en soulliefhebbers. Op Underneath The Surface, haar zesde en misschien wel meest persoonlijke album, vormt identiteit de rode draad. Voor haar tentoonstelling Who do you think you are? vroeg Starke dan ook verschillende kunstenaars om hun eigen visie op identiteit te delen.

Sinds je doorbraak in 2008 ben je nooit een artiest geweest die veel radioplay kreeg. Ben je ooit in de verleiding gekomen om je muziek wat hitgevoeliger te maken?

“Nee, ik heb altijd mijn best gedaan om dicht bij mezelf te blijven. Wel was mijn vorige album in een ander opzicht een nieuw nulpunt. Ik heb een achtergrond in jongerenwerk en ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verschillende sociaal-maatschappelijke kwesties. Dat is onderdeel van wie ik ben en dat wil ik combineren met de muziek die ik maak. Sinds mijn vorige plaat ben ik daar bewuster mee aan de slag gegaan. Aan Nina Simone werd eens gevraagd wat de plicht van een artiest is. Zij antwoordde toen: ‘To reflect the times.’ Daar kan ik me helemaal in vinden: ik kijk naar wat er gebeurt in de wereld, wat mensen bezighoudt en probeer daar een bijdrage aan te leveren via mijn muziek.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam