Ga naar de inhoud

Taalles: Maria’s lievelingsgerecht

Said El Haji is schrijver en geeft Nederlandse taalles in Rotterdam. Hij schrijft tweewekelijks over de bijzondere verhalen en mensen die in zijn klas voorbijkomen.

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Van een Chinese mevrouw aan wie ik Nederlandse taalles geef, krijg ik te horen dat ik op een Turk lijk. Ik vraag haar of ze veel Turken kent.
Ze zegt: ‘Nee, alleen mijn buurvrouw.’
‘Hoe weet u dan hoe Turken eruitzien?’ vraag ik haar.
‘Ik zie ze op straat,’ zegt ze.
‘Maar hoe weet u dat het Turken zijn?’  
‘Ze hebben vlaggen. En ze roepen héél hard: “Turkije, Turkije!”’

Het is het einde van een tijdperk. Hoe lang hebben mijn Nederlandse medebewoners met een Marokkaanse achtergrond wel geen herrie geschopt? Ze domineerden de media, de sociale wetenschappen, de literatuur. Dan komt die verdomde stokebrand, die leugenachtige pasja van de Bosporus, en meteen denkt zijn voetvolk dat zíj de baas zijn.      

Een ander iemand aan wie ik Nederlandse taalles geef, is een vrolijke Cambodjaan die al 40 jaar in Nederland woont. In al die jaren dat hij hier woont en werkt, leert hij vloeiend Chinees spreken. Dat is natuurlijk heel erg bijzonder. Een vreemde taal leren is altijd heel erg bijzonder. Wie geen vreemde talen kent, weet eigenlijk niets van zijn eigen taal. Maar het gekke is niet zozeer dat meneer vloeiend Chinees leert spreken, het gekke is dat hij nog steeds geen woord Nederlands spreekt.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures