Ga naar de inhoud

Taalles: Toets op ‘kinderniveau’

Said El Haji is schrijver en geeft Nederlandse taalles in Rotterdam. Hij schrijft tweewekelijks over de bijzondere verhalen en mensen die in zijn klas voorbijkomen. Deze week over de trotse Europeanen.

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Sommigen vinden de verplichting aan nieuwkomers om de taal te leren, vastgelegd in de Wet Taaleis Participatiewet, racistisch. De wet zou alleen niet-westerlingen dwingen. Maar dat is niet waar. Ik heb ook Europeanen zoals Duitsers en Albanesiërs in mijn klas.

Al bij het binnenkomen van het lokaal, terwijl hij voor mijn tafel langsliep, sprak hij mij aan op een manier alsof wij samen een geschiedenis deelden, eentje waarin ik hoogstpersoonlijk zijn uitkering afpak. Wat natuurlijk geen fraaie geschiedenis is. Nou, hij zou me dat flink laten weten ook. ‘Ik moet eens een hartig woord met jou spreken, ja.’ De woorden leken ternauwernood te ontsnappen aan zijn opeengeklemde kaken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam