Ga naar de inhoud

Taalles: Toets op ‘kinderniveau’

Said El Haji is schrijver en geeft Nederlandse taalles in Rotterdam. Hij schrijft tweewekelijks over de bijzondere verhalen en mensen die in zijn klas voorbijkomen. Deze week over de trotse Europeanen.

vers_beton_said
beeld: Elzeline Kooy

Sommigen vinden de verplichting aan nieuwkomers om de taal te leren, vastgelegd in de Wet Taaleis Participatiewet, racistisch. De wet zou alleen niet-westerlingen dwingen. Maar dat is niet waar. Ik heb ook Europeanen zoals Duitsers en Albanesiërs in mijn klas.

Al bij het binnenkomen van het lokaal, terwijl hij voor mijn tafel langsliep, sprak hij mij aan op een manier alsof wij samen een geschiedenis deelden, eentje waarin ik hoogstpersoonlijk zijn uitkering afpak. Wat natuurlijk geen fraaie geschiedenis is. Nou, hij zou me dat flink laten weten ook. ‘Ik moet eens een hartig woord met jou spreken, ja.’ De woorden leken ternauwernood te ontsnappen aan zijn opeengeklemde kaken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures