Ga naar de inhoud

Veertig jaar Utopia: ‘Niet geremd door overdreven diepzinnigheid’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het watertorenterrein op De Esch wordt deze maand 40 jaar bewoond door de unieke woon-werkgemeenschap Utopia. Vers Beton blikt terug op vier decennia van doldwaze projecten, bussen vol architecten, legendarische feesten in Hal 4, tot slepende rechtszaken.

utopiaheader1-1

Vanuit het raam op de derde verdieping van de watertoren op de Esch in Kralingen, heb je een weergaloos uitzicht over de Nieuwe Maas. De toren, de hallen en twee bijgebouwen zijn sinds de jaren tachtig in gebruik door woon-werkgemeenschap Utopia, een unieke club van architecten en kunstenaars. Utopia bracht de internationaal beroemde uitgeverij nai010 voort en was de plek waar The Cure en New Order optraden, en waar talloze Rotterdammers legendarische momenten hebben beleefd.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures