Ga naar de inhoud

“We hebben altijd geweten dat we hem zouden opsporen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Acht jaar lang hebben René Bergwerff en zijn coldcaseteam gewerkt aan het sluiten van het net rond de prostitutiemoordenaar, de laatste twee jaar samen met het Openbaar Ministerie. Blij of trots zijn ze niet over zijn veroordeling tot achttien jaar cel vorige week. “We voelen eerder opluchting.”

Het Nederlands Forensisch Instituut had de komst al aangekondigd per mail, maar daar lag het dan, op het bureau van coldcaseteamleider René Bergwerff: het rapport waar zwart op wit stond dat er een DNA-verwant met het donorspoor in twee coldcasemoorden was opgedoken in de database. Door de manier waarop Berendina Stijger en Francis Garcia-Hofland waren neergelegd, was het meer dan waarschijnlijk dat degene die dat spoor had achtergelaten, ook degene was die het licht in hun ogen had gedoofd. “We wisten: als we een naam aan dat DNA-spoor konden plakken, hadden we een keiharde verdachte.”

En nu had de broer van deze donor/dader zich laten oppakken. Voorzichtigheid bleef geboden, want: “Dat dit een directe verwant was van de meneer die sporen had achtergelaten op Stijger en Hofland, betekende niet dat het daarmee rond was. Nog lang niet.” Want hoe groot was dat gezin eigenlijk? Hoeveel broers liepen er rond, al dan niet officiële, al dan niet aangemeld in het bevolkingsregister? Woonde hij in Nederland of in Suriname, waar hij oorspronkelijk vandaan komt?

Is het ’m?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • Figurant in de zittingszaal – waarom je recht halen na partnergeweld niet vanzelfsprekend is

    • Veiligheid

    Een tiende van alle landelijke meldingen van partnergeweld komt uit de regio Rijnmond. Slechts een klein deel van de plegers verschijnt uiteindelijk voor de rechter. Op papier hebben slachtoffers van partnergeweld rechten; in de praktijk eisen ze die niet altijd op. De afhankelijkheid van hun (ex-)partner zit ze in de weg.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam