Ga naar de inhoud

“We hebben altijd geweten dat we hem zouden opsporen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Acht jaar lang hebben René Bergwerff en zijn coldcaseteam gewerkt aan het sluiten van het net rond de prostitutiemoordenaar, de laatste twee jaar samen met het Openbaar Ministerie. Blij of trots zijn ze niet over zijn veroordeling tot achttien jaar cel vorige week. “We voelen eerder opluchting.”

Het Nederlands Forensisch Instituut had de komst al aangekondigd per mail, maar daar lag het dan, op het bureau van coldcaseteamleider René Bergwerff: het rapport waar zwart op wit stond dat er een DNA-verwant met het donorspoor in twee coldcasemoorden was opgedoken in de database. Door de manier waarop Berendina Stijger en Francis Garcia-Hofland waren neergelegd, was het meer dan waarschijnlijk dat degene die dat spoor had achtergelaten, ook degene was die het licht in hun ogen had gedoofd. “We wisten: als we een naam aan dat DNA-spoor konden plakken, hadden we een keiharde verdachte.”

En nu had de broer van deze donor/dader zich laten oppakken. Voorzichtigheid bleef geboden, want: “Dat dit een directe verwant was van de meneer die sporen had achtergelaten op Stijger en Hofland, betekende niet dat het daarmee rond was. Nog lang niet.” Want hoe groot was dat gezin eigenlijk? Hoeveel broers liepen er rond, al dan niet officiële, al dan niet aangemeld in het bevolkingsregister? Woonde hij in Nederland of in Suriname, waar hij oorspronkelijk vandaan komt?

Is het ’m?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam