Acht jaar lang hebben René Bergwerff en zijn coldcaseteam gewerkt aan het sluiten van het net rond de prostitutiemoordenaar, de laatste twee jaar samen met het Openbaar Ministerie. Blij of trots zijn ze niet over zijn veroordeling tot achttien jaar cel vorige week. “We voelen eerder opluchting.”
Het Nederlands Forensisch Instituut had de komst al aangekondigd per mail, maar daar lag het dan, op het bureau van coldcaseteamleider René Bergwerff: het rapport waar zwart op wit stond dat er een DNA-verwant met het donorspoor in twee coldcasemoorden was opgedoken in de database. Door de manier waarop Berendina Stijger en Francis Garcia-Hofland waren neergelegd, was het meer dan waarschijnlijk dat degene die dat spoor had achtergelaten, ook degene was die het licht in hun ogen had gedoofd. “We wisten: als we een naam aan dat DNA-spoor konden plakken, hadden we een keiharde verdachte.”
En nu had de broer van deze donor/dader zich laten oppakken. Voorzichtigheid bleef geboden, want: “Dat dit een directe verwant was van de meneer die sporen had achtergelaten op Stijger en Hofland, betekende niet dat het daarmee rond was. Nog lang niet.” Want hoe groot was dat gezin eigenlijk? Hoeveel broers liepen er rond, al dan niet officiële, al dan niet aangemeld in het bevolkingsregister? Woonde hij in Nederland of in Suriname, waar hij oorspronkelijk vandaan komt?
Nog geen reactie — begin de discussie!