Ga naar de inhoud

Welke prijs betaalt Rotterdam voor de beloofde bakfietswijken op Zuid? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sloopplannen in de Afrikaanderwijk sloegen bij de huurders in als een bom. De politiek is verdeeld over de vraag of sloop het middel is om Zuid te verbeteren. Welke prijs betaalt Rotterdam voor de beloofde bakfietswijken op Zuid?

Gemeente en woningcorporatie Vestia kondigde bij 599 huishoudens en ondernemers in de Afrikaanderwijk deze zomer de sloop van hun woning of bedrijfsruimte aan. Het gaat om de Tweebosbuurt, vijf bouwblokken met sociale huurwoningen. Veel woningen zijn verouderd maar een deel is nog niet afgeschreven. De woningen zijn bijna allemaal eigendom van woningcorporatie Vestia dat 90 woningen renoveert. Voor de rest van de woningen dreigt sloop. Want er moet een gemengde buurt komen met duurdere huur- en koopwoningen met ruimte voor slechts 130 nieuwe sociale huurwoningen.

Armoede en stress

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Een prima verhaal, het geeft goed weer wat eigenlijk de gevolgen zijn van die vermaledijde Woonvisie. In de Tweebosbuurt heeft in de jaren 80 met medewerking van de bewoners een uitgebreide renovatie- en nieuwbouwoperatie plaatsgevonden. Nu wordt van bovenaf besloten dat men kan opkrassen voor de “beter gesitueerden”. Hebben PvdA en GroenLinks indertijd ook voor de Woonvisie gestemd ?

  • Dank je Elizabeth. Ik vind je typering ‘vermaledijd’ veelzeggend. Kan me voorstellen dat GroenLinks en PvdA er achter de schermen ook zo over praten want ze waren in 2016 inderdaad tegen de Woonvisie. Hun positie in de coalitie maakt het nu lastig om voor de sloopplannen te gaan liggen. De wethouder Wonen is Bas Kurvers van de VVD dus daar stralen de beslissingen wellicht het meest op af. Maar het ontgaat andere linkse partijen (met name de SP) niet dat GroenLinks en PvdA ‘geen thuis’ geven op dit dossier. Daarnaast heeft de FNV de raad onlangs gewezen op de bezwaren van de procedure. Daarbij citeerde de vakbond een advies van architect Jouke Post om de woningen niet af te schrijven. Post tekende aan de renovaties van de woningen in de Tweebosbuurt in de jaren tachtig. What goes around comes around!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures