Sloopplannen in de Afrikaanderwijk sloegen bij de huurders in als een bom. De politiek is verdeeld over de vraag of sloop het middel is om Zuid te verbeteren. Welke prijs betaalt Rotterdam voor de beloofde bakfietswijken op Zuid?
Gemeente en woningcorporatie Vestia kondigde bij 599 huishoudens en ondernemers in de Afrikaanderwijk deze zomer de sloop van hun woning of bedrijfsruimte aan. Het gaat om de Tweebosbuurt, vijf bouwblokken met sociale huurwoningen. Veel woningen zijn verouderd maar een deel is nog niet afgeschreven. De woningen zijn bijna allemaal eigendom van woningcorporatie Vestia dat 90 woningen renoveert. Voor de rest van de woningen dreigt sloop. Want er moet een gemengde buurt komen met duurdere huur- en koopwoningen met ruimte voor slechts 130 nieuwe sociale huurwoningen.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Een prima verhaal, het geeft goed weer wat eigenlijk de gevolgen zijn van die vermaledijde Woonvisie. In de Tweebosbuurt heeft in de jaren 80 met medewerking van de bewoners een uitgebreide renovatie- en nieuwbouwoperatie plaatsgevonden. Nu wordt van bovenaf besloten dat men kan opkrassen voor de “beter gesitueerden”. Hebben PvdA en GroenLinks indertijd ook voor de Woonvisie gestemd ?
Dank je Elizabeth. Ik vind je typering ‘vermaledijd’ veelzeggend. Kan me voorstellen dat GroenLinks en PvdA er achter de schermen ook zo over praten want ze waren in 2016 inderdaad tegen de Woonvisie. Hun positie in de coalitie maakt het nu lastig om voor de sloopplannen te gaan liggen. De wethouder Wonen is Bas Kurvers van de VVD dus daar stralen de beslissingen wellicht het meest op af. Maar het ontgaat andere linkse partijen (met name de SP) niet dat GroenLinks en PvdA ‘geen thuis’ geven op dit dossier. Daarnaast heeft de FNV de raad onlangs gewezen op de bezwaren van de procedure. Daarbij citeerde de vakbond een advies van architect Jouke Post om de woningen niet af te schrijven. Post tekende aan de renovaties van de woningen in de Tweebosbuurt in de jaren tachtig. What goes around comes around!