Ga naar de inhoud

Andere Rotterdammers: vlaamse gaaien, hipsters en eikels

Talloze planten en dieren leiden hun leven parallel aan het onze. Zij zijn de Andere Rotterdammers. Stadsecoloog André de Baerdemaeker stelt er maandelijks een paar aan je voor.

Het valt best mee met de hoeveelheid eikels in Rotterdam. De ‘wereldstad’ waar wij allemaal zo verknocht aan zijn is immers gefundeerd op vette zeeklei. Een ondergrond die niet bijster geschikt is voor eikenbomen. De eik – omdat er meerdere soorten in omloop zijn moet ik eigenlijk ‘de eiken’ zeggen, maar ach – is een boom van de zandgronden. Daar vervult hij een sleutelrol in het leven van honderden soorten organismen. Van kevers en schimmels tot spechten en vleermuizen; de Europese eikenbossen barsten uit hun voegen van het leven.

De eik is bovendien een prachtige boom. Daarom is het ook niet vreemd dat gemeente Rotterdam toch een aantal eiken in de stad heeft aangeplant. Op die plaatsen waar dat kon. Het zijn er een kleine zesduizend. Soms gewoon verscholen in een plantsoen, maar er zijn ook echte straten met eiken. Wie aan de zuidzijde van de Maastunnel met die veel te lange roltrap omhoog komt uit de voetgangerstunnel, wordt begroet door een rij eiken.

vlaamsegaaiversbetonklein
beeld: Esther Lankhaar

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures