Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Het jaar van de nazi-Piet — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Iedere vrijdag serveren de Beste Stuurlui van Vers Beton je een prikkelende mening voor bij de vrijdagmiddagborrel. De conflicten tijdens de sinterklaasintocht in Rotterdam van vorig weekend geven duidelijk aan dat de tijd van zwijgende afwachting voorbij is. Stuurman Awais Hassan kroop hierover in de pen.

Het absolute dieptepunt van het achterhoedegevecht voor het behoud van Zwarte Piet werd bereikt tijdens de sinterklaasintocht in Rotterdam. Leden van de nationalistische Voorpost en de xenofobe Pegida infiltreerden de stoet van de goedheiligman. Dit deden ze vermomd in de meest racistische versie van Zwarte Piet: zwarte schmink, kroeshaar, rode lippen en gouden oorbellen. Tegelijk verspreidden ze hun gif onder de aanwezige kinderen en ouders. Het optreden van deze ‘nazi’-Pieten samen met het openlijk racistische geweld tegen demonstranten heeft alle betrokkenen in een hoek gezet: de tijd van weifelen is ver voorbij, er moet gekozen worden.
 
Of je Zwarte Piet een racistische karikatuur vindt of niet: het argument om ervan af te willen is dat Sinterklaas nu onvoldoende een feest voor alle kinderen is. Veel kinderen (en volwassenen) worden gepest vanwege hun donkere huidskleur. Kinderen die met Sinterklaas met buikpijn naar school gaan. Vrouwen die niet met rode lippenstift naar buiten durven. Recent werd zelfs een wethouder in de gemeenteraad uitgemaakt voor Zwarte Piet. Aan dit pesten moet direct een eind komen. Het mag niet zo zijn dat omwille van volwassenen die veranderingen maar moeilijk vinden, kinderen nog jarenlang last hebben van pesterijen.

We zijn er nog lang niet

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures