Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Het jaar van de nazi-Piet — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Iedere vrijdag serveren de Beste Stuurlui van Vers Beton je een prikkelende mening voor bij de vrijdagmiddagborrel. De conflicten tijdens de sinterklaasintocht in Rotterdam van vorig weekend geven duidelijk aan dat de tijd van zwijgende afwachting voorbij is. Stuurman Awais Hassan kroop hierover in de pen.

Het absolute dieptepunt van het achterhoedegevecht voor het behoud van Zwarte Piet werd bereikt tijdens de sinterklaasintocht in Rotterdam. Leden van de nationalistische Voorpost en de xenofobe Pegida infiltreerden de stoet van de goedheiligman. Dit deden ze vermomd in de meest racistische versie van Zwarte Piet: zwarte schmink, kroeshaar, rode lippen en gouden oorbellen. Tegelijk verspreidden ze hun gif onder de aanwezige kinderen en ouders. Het optreden van deze ‘nazi’-Pieten samen met het openlijk racistische geweld tegen demonstranten heeft alle betrokkenen in een hoek gezet: de tijd van weifelen is ver voorbij, er moet gekozen worden.
 
Of je Zwarte Piet een racistische karikatuur vindt of niet: het argument om ervan af te willen is dat Sinterklaas nu onvoldoende een feest voor alle kinderen is. Veel kinderen (en volwassenen) worden gepest vanwege hun donkere huidskleur. Kinderen die met Sinterklaas met buikpijn naar school gaan. Vrouwen die niet met rode lippenstift naar buiten durven. Recent werd zelfs een wethouder in de gemeenteraad uitgemaakt voor Zwarte Piet. Aan dit pesten moet direct een eind komen. Het mag niet zo zijn dat omwille van volwassenen die veranderingen maar moeilijk vinden, kinderen nog jarenlang last hebben van pesterijen.

We zijn er nog lang niet

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures