Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Het absolute dieptepunt van het achterhoedegevecht voor het behoud van Zwarte Piet werd bereikt tijdens de sinterklaasintocht in Rotterdam. Leden van de nationalistische Voorpost en de xenofobe Pegida infiltreerden de stoet van de goedheiligman. Dit deden ze vermomd in de meest racistische versie van Zwarte Piet: zwarte schmink, kroeshaar, rode lippen en gouden oorbellen. Tegelijk verspreidden ze hun gif onder de aanwezige kinderen en ouders. Het optreden van deze ‘nazi’-Pieten samen met het openlijk racistische geweld tegen demonstranten heeft alle betrokkenen in een hoek gezet: de tijd van weifelen is ver voorbij, er moet gekozen worden.
 
Of je Zwarte Piet een racistische karikatuur vindt of niet: het argument om ervan af te willen is dat Sinterklaas nu onvoldoende een feest voor alle kinderen is. Veel kinderen (en volwassenen) worden gepest vanwege hun donkere huidskleur. Kinderen die met Sinterklaas met buikpijn naar school gaan. Vrouwen die niet met rode lippenstift naar buiten durven. Recent werd zelfs een wethouder in de gemeenteraad uitgemaakt voor Zwarte Piet. Aan dit pesten moet direct een eind komen. Het mag niet zo zijn dat omwille van volwassenen die veranderingen maar moeilijk vinden, kinderen nog jarenlang last hebben van pesterijen.

We zijn er nog lang niet

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina