Voor de harddenkende Rotterdammer

Dit artikel hoort bij de serie van Vers Beton over de vergroening van de Rotterdamse haven. Ik liet eerder zien dat dit industriegebied van grote invloed is op de Nederlandse CO2-uitstoot. Ook bracht ik in kaart welke plannen er bestaan om de haven te verduurzamen. Ik ontdekte dat betrokkenen totaal verschillende talen spreken. Daarom interviewde ik drie direct betrokkenen. In dit interview: Erik Klooster, belangenbehartiger voor de Rotterdamse raffinaderijen.

Ze vormen een cruciaal onderdeel van het Rotterdamse industriecomplex én zijn van grote invloed op de CO2-uitstoot in de haven: de olieraffinaderijen. In deze fabrieken wordt ruwe olie omgezet naar enerzijds eindproducten (zoals benzine en kerosine) en anderzijds halffabrikaten (zoals grondstoffen waar chemiebedrijven kunststof van maken). Cruciale bedrijven dus, maar hun werk gebeurt niet zonder slag of stoot. Deze installaties zijn zeer energie-intensief. In de top-10 van Nederlands grootste CO2-uitstoters prijken dan ook drie raffinaderijen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina