Ga naar de inhoud

Haven en heipalen: zo kwam die Rotterdamse identiteit tot stand — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam lijkt in een identiteitscrisis te zitten. Zijn we een stad met spierballen of tieten? Van arbeiders of yuppen? En wie is de ‘rasechte’ Rotterdammer? Om dit te beantwoorden analyseert Marianne in dit eerste deel waar die Rotterdamse identiteit eigenlijk vandaan komt.

Illustratie_TopGame_ArtikelIdentiteitRotterdam_Funzig_HQ
beeld: Funzig

Het clichébeeld van Rotterdam is dat van haven en heipalen. Citymarketeers lokken mensen uit binnen- en buitenland met het merk Rotterdam: rauw, no-nonsense, en vooruitstrevend. Een arbeidersstad met een mentaliteit van geen-woorden-maar-daden. “De poen die hier wordt verdiend, wordt in Den Haag verdeeld en in Amsterdam over de balk gerold,” prevelde Jules Deelder. De Duitse bommen maakten de oude stad met de grond gelijk, maar de Rotterdammers zetten hun schouders eronder en bouwden een stad van de toekomst.

Maar anno 2018 is de identiteit van de stad ook dé twistappel van Rotterdam. Politieke partijen buitelen over elkaar heen om te vertellen wat Rotterdam is en wie daarbij horen. Anderen vrezen juist voor het verlies van het authentieke Rotterdam door gentrificering en toerisme. Documentaires vertellen tegenstrijdige verhalen over wat Rotterdam uitzonderlijk maakt.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • De rode vlag heeft nooit op het stadhuis gewapperd. Het dreigde wel, maar de 1 mei was toen een donderdag, de traditionele vergaderdag van de Rotterdamse gemeenteraad. CDA en VVD o.l.v. fraktievoorzitter Wim Baggerman (een allerszins aardige man) dreigden de raadsvergadering dan te boycotten: ‘wij vergaderen niet onder een rode vlag’. Toen ging het niet door. Wij hadden de indruk, dat Andre van der Louw, ondanks zijn nogal linkse image, niet voor het hijsen was, dit vanwege de provocatie die hier vanuit ging. Elders werd daar anders over gedacht, zo zagen wij bij een gemeentelijk bezoek aan Liverpool dat daar toen wel de rode vlag permanent gehesen was. Een eng gezicht. Permanent bleek gelukkig ook van beperkte duur.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures