Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Duitse-verdedingsmuren-op-het-Land-van-Hoboken-1945-tweeluik
Duitse verdedigingsmuur op het Land van Hoboken, kort voor de sloop. Op de achtergrond de Rochussenstraat. Beeld door: beeld: H.F. Grimeyer (Collectie Stadsarchief Rotterdam)

Michael Venderbos, projectmanager bij J.P. van Eesteren, leidt ons rond over de bouwplaats van Little C. Tussen de Coolhaven en Erasmus MC, verrijzen appartementen, lofts en werkruimtes. “Little C combineert een stoere, stadse sfeer met een ontspannen en intieme ‘village vibe” aldus de site van de makelaar. In de Tweede Wereldoorlog was het hier ook stoer, maar minder ontspannen, weet Venderbos. Hij laat een rapport zien over deze locatie: ‘Aandachtsgebied militaire aanwezigheid MA049 en MA256’. Het betekent dat hier mogelijk explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zijn achtergebleven, zoals blindgangers of achtergelaten munitie.

Daarom was explosievenonderzoek op de beoogde bouwlocatie van Little C verplicht, zoals op veel plekken in Rotterdam. In het rapport is Duits afweergeschut ingetekend rondom Coolhaven, evenals mitrailleurnesten en munitiedepots. Qua explosieven waren er geen problemen op de beoogde bouwlocatie, maar toch kwam de aannemer dit voorjaar voor een verrassing te staan. Bij het intrillen van de damwanden – de eerste werkzaamheden – sloegen de heimachines de zware metalen platen krom op een brede strook betonnen brokstukken en puin.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
Ossip

Ossip van Duivenbode

Fotograaf

Ossip van Duivenbode (1981) is architectuurfotograaf. “Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen?”

Profiel-pagina