Ga naar de inhoud

Het vergeten verhaal van het Scheepvaartkwartier als Nazi-citadel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Bij de bouw van het nieuwbouwproject Little C stuitte de aannemer onverwacht op de restanten van een betonnen anti-tankmuur tussen de Coolhaven en de Zalmhaven, uit de Tweede Wereldoorlog. Ferrie ging op onderzoek uit en ontrafelde het verhaal van het Scheepvaartkwartier als Duitse Zitadelle.

Duitse-verdedingsmuren-op-het-Land-van-Hoboken-1945-tweeluik
Duitse verdedigingsmuur op het Land van Hoboken, kort voor de sloop. Op de achtergrond de Rochussenstraat. beeld: H.F. Grimeyer (Collectie Stadsarchief Rotterdam)

Michael Venderbos, projectmanager bij J.P. van Eesteren, leidt ons rond over de bouwplaats van Little C. Tussen de Coolhaven en Erasmus MC, verrijzen appartementen, lofts en werkruimtes. “Little C combineert een stoere, stadse sfeer met een ontspannen en intieme ‘village vibe” aldus de site van de makelaar. In de Tweede Wereldoorlog was het hier ook stoer, maar minder ontspannen, weet Venderbos. Hij laat een rapport zien over deze locatie: ‘Aandachtsgebied militaire aanwezigheid MA049 en MA256’. Het betekent dat hier mogelijk explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zijn achtergebleven, zoals blindgangers of achtergelaten munitie.

Daarom was explosievenonderzoek op de beoogde bouwlocatie van Little C verplicht, zoals op veel plekken in Rotterdam. In het rapport is Duits afweergeschut ingetekend rondom Coolhaven, evenals mitrailleurnesten en munitiedepots. Qua explosieven waren er geen problemen op de beoogde bouwlocatie, maar toch kwam de aannemer dit voorjaar voor een verrassing te staan. Bij het intrillen van de damwanden – de eerste werkzaamheden – sloegen de heimachines de zware metalen platen krom op een brede strook betonnen brokstukken en puin.

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures