Ga naar de inhoud

Minicollege: wit privilege, wat zijn de kansen van witte meisjes op het mbo? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Meestal vragen wij een wetenschapper een dringende kwestie uit de stad te duiden, maar dit keer stuitten we op bijzonder interessant onderzoek zodat we het hebben omgedraaid. Talitha Stam geeft een minicollege over een onderdeel van haar promotieonderzoek: wit privilege, wat zijn de kansen van witte meisjes op het mbo?

beeld: www.youtube.com

In het vorig minicollege legde Godfried Engbersen uit dat onze stad superdivers is en dat we daarom door een andere bril naar het integratievraagstuk moeten kijken. Niet langer als een minderheid die zich aan een meerderheid moet aanpassen, maar als een steeds groter wordende diversiteit van verschillende etniciteiten. Met haar onderzoek neemt Stam de volgende stap en laat zien, in navolging van Gloria Wekker, dat wit ook een etniciteit is, die bovendien onze aandacht verdient.

Stam heeft de aspiraties en schoolloopbanen van ‘witte’ meisjes op Randstedelijke mbo’s onderzocht. Onderzoekers focussen zich doorgaans op andere groepen, en zodoende blijft deze groep buiten beeld. In dit minicollege legt Stam uit waarom wit privilege niet voor deze meisjes geldt en waarom zij ook onze aandacht verdienen. Enige bezwaren daargelaten is Stam dan ook blij dat Leefbaar Rotterdam haar onderzoek heeft opgepakt in de gemeenteraad.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam