Ga naar de inhoud

Minicollege: wit privilege, wat zijn de kansen van witte meisjes op het mbo? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Meestal vragen wij een wetenschapper een dringende kwestie uit de stad te duiden, maar dit keer stuitten we op bijzonder interessant onderzoek zodat we het hebben omgedraaid. Talitha Stam geeft een minicollege over een onderdeel van haar promotieonderzoek: wit privilege, wat zijn de kansen van witte meisjes op het mbo?

beeld: www.youtube.com

In het vorig minicollege legde Godfried Engbersen uit dat onze stad superdivers is en dat we daarom door een andere bril naar het integratievraagstuk moeten kijken. Niet langer als een minderheid die zich aan een meerderheid moet aanpassen, maar als een steeds groter wordende diversiteit van verschillende etniciteiten. Met haar onderzoek neemt Stam de volgende stap en laat zien, in navolging van Gloria Wekker, dat wit ook een etniciteit is, die bovendien onze aandacht verdient.

Stam heeft de aspiraties en schoolloopbanen van ‘witte’ meisjes op Randstedelijke mbo’s onderzocht. Onderzoekers focussen zich doorgaans op andere groepen, en zodoende blijft deze groep buiten beeld. In dit minicollege legt Stam uit waarom wit privilege niet voor deze meisjes geldt en waarom zij ook onze aandacht verdienen. Enige bezwaren daargelaten is Stam dan ook blij dat Leefbaar Rotterdam haar onderzoek heeft opgepakt in de gemeenteraad.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures