Ga naar de inhoud

Ondernemers vrezen uitholling bij verkoop Zomerhofkwartier — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Half december zetten Havensteder en de gemeente Rotterdam het Zomerhofkwartier officieel in de verkoop. Ontwikkelaars staan – begrijpelijk – in de rij voor deze laatste 25.000 m2 binnenstedelijk bedrijventerrein. Maar de huidige huurders, veelal creatief ondernemers, zijn er niet gerust op dat de koers van samen-maken-we-het-gebied standhoudt zodra een nieuwe koper instapt.

Vers-Beton-Zomerhofkwartier-Daphne-van-Drenth-6
beeld: Daphne van Drenth

“ZOHO was een putje. Het stond half leeg. Je kwam er ’s avonds niet.” Jeroen Laven van de Rotterdamse gebiedsontwikkelaar Stipo heeft weinig woorden nodig om te schetsen hoe het Zomerhofkwartier er een paar jaar geleden aan toe was. “Hier kwamen vooral bedrijven terecht op zoek naar een lage huur en bij gebrek aan beter.” Zeg maar, de zoveelste tapijthandel of autowasserij. De kaarten liggen inmiddels volledig anders.

Na vijf jaar – van wat zo mooi heet – slow urbanism oftewel het langzaamaan en in samenspraak ontwikkelen van een stuk stad, zijn veel van de commerciële ruimtes weer in gebruik. Creatieven weten het gebied goed te vinden, zoals Mesh Print Club en kunstenaarscollectief Time Window. Daarnaast is de buitenruimte op verschillende plekken opgekalefaterd en zijn er met Gare du Nord en Mono kwalitatieve horecazaken neergestreken.

Grote vraag is wat er met het gebied, grofweg ingeklemd tussen de Vijverhofstraat, Teilingerstraat, Almondestraat en het Schoterboshof, staat te gebeuren. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het pak papier dat de basis vormt voor de verkoop van meerdere gebouwen en stukken grond. Het gaat onder meer om zo’n 25.000 m2 aan commercieel, hier en daar verpauperd, vastgoed. Daarvan is de helft momenteel verhuurd. Half december wordt de tender opengesteld. Tegen de zomer hopen Havensteder (eigenaar van meerdere panden, waaronder het Gele Gebouw en het blauw-wit gestreepte Gebouw) en de gemeente (eigenaar van Cruyff Court en de tangoschool) bekend te maken aan wie zij hun bezit overdoen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam