Ga naar de inhoud

Rust zacht, Mark — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dinsdagochtend jongstleden is journalist Mark Hoogstad overleden op 48-jarige leeftijd, meldt Rijnmond. Hoogstad was al een tijdje ziek en had te kampen met prostaatkanker. De redactie is diep bedroefd door dit nieuws en wenst zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

mark_hoogstad_in_memoriam
beeld: Jeroen Van de Ruit

Mark Hoogstad was lange tijd verbonden aan NRC Handelsblad, eerst als sportverslaggever en daarna voor de binnenlandredactie. Hij zag de verhuizing van de krant naar Amsterdam niet zitten en stapte in 2012 over naar het AD Rotterdams Dagblad, om daar dé politiek verslaggever van Rotterdam te worden. Hij was altijd te vinden in en om het stadhuis of op Twitter waar hij erg actief was.

In 2017 vertrok hij plots bij het AD, in een interview met Vers Beton zei hij hierover “we speelden niet meer dezelfde wedstrijd, het roer moest om”. Hij ging als freelancer aan de slag voor onder meer Trouw. Hij had nu ook tijd om zich te richten op het schrijven van een boek dat begin 2018 uitkwam. Rotterdam, Stad van Twee Snelheden won in 2018 de Persprijs Rotterdam en geldt als hét overzichtswerk voor Rotterdamse politieke ontwikkelingen vanaf het post-Fortuyn tijdperk tot de populaire stad van de hippe lijstjes.

In de allerlaatste periode van zijn journalistieke leven verbond hij zich ook aan Vers Beton. In aanloop naar de verkiezingen maakte hij voor Vers Beton een serie verkiezingsvlogs samen met Willem Sonneveld. Deze moesten vroegtijdig gestopt worden vanwege de diagnose die rond die tijd bekend werd.

Zelfs tijdens zijn ziekte kon hij de politiek niet loslaten. Hij volgde de coalitieonderhandelingen op de voet en werd nog steeds gespot in de stadhuistuin. Hij schreef aan een extra hoofdstuk voor zijn boek over hoe de nieuwe coalitie tot stand is gekomen. Het was een hele bevalling, omdat hij in deze periode al last had van zijn ziekte en bijbehorende behandeling, maar hij was onvermoeibaar. Het hele hoofdstuk is als een longread gepubliceerd op Vers Beton en is te vinden in de heruitgave van het boek.

Wij zullen hem herinneren als een kritisch denker en perfectionist, om zijn branie en aanstekelijke schaterlach. De redactie wenst de nabestaanden van Mark Hoogstad veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Rotterdam zal hem missen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures