Ga naar de inhoud

Rust zacht, Mark — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dinsdagochtend jongstleden is journalist Mark Hoogstad overleden op 48-jarige leeftijd, meldt Rijnmond. Hoogstad was al een tijdje ziek en had te kampen met prostaatkanker. De redactie is diep bedroefd door dit nieuws en wenst zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

mark_hoogstad_in_memoriam
beeld: Jeroen Van de Ruit

Mark Hoogstad was lange tijd verbonden aan NRC Handelsblad, eerst als sportverslaggever en daarna voor de binnenlandredactie. Hij zag de verhuizing van de krant naar Amsterdam niet zitten en stapte in 2012 over naar het AD Rotterdams Dagblad, om daar dé politiek verslaggever van Rotterdam te worden. Hij was altijd te vinden in en om het stadhuis of op Twitter waar hij erg actief was.

In 2017 vertrok hij plots bij het AD, in een interview met Vers Beton zei hij hierover “we speelden niet meer dezelfde wedstrijd, het roer moest om”. Hij ging als freelancer aan de slag voor onder meer Trouw. Hij had nu ook tijd om zich te richten op het schrijven van een boek dat begin 2018 uitkwam. Rotterdam, Stad van Twee Snelheden won in 2018 de Persprijs Rotterdam en geldt als hét overzichtswerk voor Rotterdamse politieke ontwikkelingen vanaf het post-Fortuyn tijdperk tot de populaire stad van de hippe lijstjes.

In de allerlaatste periode van zijn journalistieke leven verbond hij zich ook aan Vers Beton. In aanloop naar de verkiezingen maakte hij voor Vers Beton een serie verkiezingsvlogs samen met Willem Sonneveld. Deze moesten vroegtijdig gestopt worden vanwege de diagnose die rond die tijd bekend werd.

Zelfs tijdens zijn ziekte kon hij de politiek niet loslaten. Hij volgde de coalitieonderhandelingen op de voet en werd nog steeds gespot in de stadhuistuin. Hij schreef aan een extra hoofdstuk voor zijn boek over hoe de nieuwe coalitie tot stand is gekomen. Het was een hele bevalling, omdat hij in deze periode al last had van zijn ziekte en bijbehorende behandeling, maar hij was onvermoeibaar. Het hele hoofdstuk is als een longread gepubliceerd op Vers Beton en is te vinden in de heruitgave van het boek.

Wij zullen hem herinneren als een kritisch denker en perfectionist, om zijn branie en aanstekelijke schaterlach. De redactie wenst de nabestaanden van Mark Hoogstad veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Rotterdam zal hem missen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures